Keď sa začiernenie úplne nepodarí

31.01.2021 Zdroj: Marian Kechlibar Výber z blogov

Zverejnená zmluva medzi EÚ a AstrouZenecou obsahuje veľa začiernených miest. K obsahu niektorých z nich sa dá ale dostať, a to veľmi jednoduchým spôsobom.

Ako je všeobecne známe, Európska únia a farmaceutická firma AstraZeneca sú svi ne ohľadne toho, koľko dávok vakcíny má byť dodané a v akom časovom horizonte.

Zmluva, ktorú EÚ a AZ uzavreli a ktorou sa ich vzťahy majú riadiť, bola až do včerajška utajovaná. Dnes (29. januára 2021) ju Európska komisia zverejnila na svojich stránkach, a to s rozsiahlym začiernením citlivých údajov, medzi ktoré patria okrem iného celková cena.

Lenže niekto, zrejme nejaký asistent, nebol dostatočne poučený o tom, ako sa také začierňovanie dokumentu robí dôsledne. A vypustil do sveta verziu, v ktorej veľmi podstatné kusy (nie všetky) toho začierneného textu môžete ľahko prečítať.

Kópia na mojom serveri (odkaz pre stiahnutie, formát PDF).

Na prvý pohľad to vyzerá dostatočne utajené, a to bolo zrejme to, čo dotknutého zamestnanca zmiatlo. Lenže v skutočnosti bola v jeho postupe bezpečnostná diera. Začiatky všetkých odsekov sú totiž viditeľné (nezačiernené), ak vo voľne dostupnom programe Acrobat Reader DC kliknete v ľavom stĺpci hore na ikonu "Záložky". Tým sa odhalí síce nie úplne všetko, ale mnohé. Vyzerá to takto:

A tak sa napríklad môžete dozvedieť, že pôvodne začiernena suma, o ktorej sa v súvislosti s cenou dodaného tovaru hovorí, činí 870 miliónov eur. Alebo to, z akých položiek sa cena tovaru kalkulovala (odsek 1.15 zmluvy "Cost of Goods", kompletne začiernené, no tiež takmer kompletne viditeľné).

V súčasnej chvíli už bola táto verzia zo stránok Európskej komisie stiahnutá a nahradená verziou, v ktorej "záložky" dostupné nie sú, ale internet nezabúda. Obyčajný text vyextrahovaný zo záložiek si možno prezrieť aj tu.

Ponaučenie z krízového vývoja:

  1. Používať počítačovú techniku ​​na základnej úrovni je jednoduché a zvládne to kdekto, vrátane rôznych nepríliš dobre preškolených asistentov.
  2. Používať ju bezpečne je naopak sakramentsky neľahké.
  3. Raz uniknuté dáta sa nedajú zase od-uniknúť.

Zdroj: Marian Kechlibar



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie