HSBC dosadila do čínskej investičnej banky výbor komunistickej strany

19.08.2022 Zdroj: ft.com Zahraničie

HSBC sa stala prvým zahraničným veriteľom, ktorý zriadil výbor čínskej komunistickej strany vo svojej dcérskej spoločnosti investičného bankovníctva v krajine, čo je krok, ktorý podčiarkuje napätie, ktorému banka čelí, keď sa snaží navigovať medzi Pekingom a západom.

Čínska investičná banka veriteľa, HSBC Qianhai Securities, podľa dvoch ľudí oboznámených s rozhodnutím, nedávno zriadila výbor CCP. Tento krok prišiel po tom, čo HSBC zvýšila v apríli svoj podiel v spoločnom podniku, ktorý spustila v roku 2015, na 90 percent z 51 percent.

Čínsky zákon o obchodných spoločnostiach vyžaduje výbor CCP, ktorý sa môže skladať z niekoľkých pobočiek, ale zatiaľ nie je široko presadzovaný medzi zahraničnými finančnými skupinami. Typicky ju tvoria traja alebo viacerí zamestnanci, ktorí sú zároveň členmi Čínskej komunistickej strany. Výbory slúžia na dvojaký účel ako odborový zväz zamestnancov a ako prostriedok, ktorým je zástupca strany dosadený do najvyšších pozícií spoločnosti, niekedy vo funkcii riaditeľa alebo manažmentu.

Krok HSBC bude tlačiť na ostatné zahraničné banky, aby ho nasledovali. Niektorí z nich skúmali, či sú povinní tak urobiť po tom, čo v posledných dvoch rokoch prevzali úplné vlastníctvo svojich pevninských cenných papierov a maklérskych operácií, uviedli viacerí starší ľudia z týchto inštitúcií.

„Je to významné v tom zmysle, kam [HSBC] prideľuje svoju budúcnosť,“ povedal jeden z ľudí. „Zväčšuje svoje väzby s autokraciou, ktorá má jasné názory na to, ako ďaleko chce siahnuť do súkromných spoločností. Je to ďalšia tehla v tej stene."

HSBC je jednou z najviac vystavených globálnych spoločností eskalujúcej geopolitickej rivalite medzi Čínou a Západom. Sídlo má v Londýne, ale takmer celý svoj zisk dosahuje v Hongkongu a má plány na dramatickú expanziu po pevninskej Číne.

Vzhľadom na svoju dilemu jej najväčší investor Ping An v máji vyzval, aby sa rozdelila na východnú a západnú časť, pričom varoval, že v nadchádzajúcich rokoch nebude možné obsadiť oba regióny. HSBC je tiež jedným z najčastejších cieľov politikov v Číne, USA a Spojenom kráľovstve v súvislosti so sankciami, obchodom a politickou nestabilitou v Hongkongu.

HSBC vo vyhlásení uviedla, že „zamestnanci súkromných firiem v Číne sú schopní vytvoriť pobočku strany. Tieto pobočky sú bežné a môžu ich založiť už traja zamestnanci. Je dôležité poznamenať, že manažment nemá žiadnu úlohu pri vytváraní takýchto skupín, neovplyvňujú smerovanie podnikania a nemajú žiadnu formálnu úlohu v každodenných aktivitách firmy.“

HSBC Qianhai vedie Irene Ho a dohliada na ňu David Liao, spoluvýkonný riaditeľ ázijsko-pacifickej oblasti. Qianhai poskytuje služby investičného bankovníctva, ako je poradenstvo, spúšťanie prvých verejných ponúk a obchodovanie s cennými papiermi. HSBC má na pevnine približne 7 000 zamestnancov, čo je oveľa viac ako ktorýkoľvek iný veriteľ so sídlom v zahraničí.

Sedem svetových bánk kontroluje operácie investičného bankovníctva v pevninskej Číne – HSBC, Goldman Sachs, JPMorgan, Credit Suisse, Morgan Stanley, UBS a Deutsche Bank – podľa viacerých ľudí oboznámených s touto záležitosťou však zatiaľ len HSBC zriadila výbor CCP. Ostatné banky to odmietli komentovať.

"Prišiel interný e-mail, ktorý povedal, že možno budeme musieť niečo urobiť, ale zatiaľ." . . ešte to nie je povinné,“ povedal ázijský šéf jedného medzinárodného veriteľa.

Vedúci predstavitelia amerických bánk sa obávajú najmä optiky potenciálneho vystavenia strategických rozhodnutí a klientskych údajov centrálnej zmluvnej strane, povedali viacerí pre Financial Times.

Michael Gallagher, republikánsky zákonodarca vo Wisconsine a jeden z popredných predstaviteľov Číny v Kongrese, pre FT povedal, že „maska ​​teraz z HSBC zmizla“, čo podľa neho vyvolalo otázky o tom, či ostatné firmy z Wall Street budú nasledovať a „ponížiť sa“. založením buniek čínskej komunistickej strany.

Marco Rubio, floridský republikánsky senátor, tiež odsúdil krok HSBC a povedal, že „výbory komunistických strán nie sú len na parádu. Existujú preto, aby ovplyvňovali, monitorovali a v konečnom dôsledku kontrolovali spoločnosť. Investori si to musia uvedomiť."

Goldman Sachs nemá výbor ČKS, ale zamestnáva vysokopostavených členov strany, vrátane Freda Hua, ktorý bol predsedom jej biznisu vo Veľkej Číne. Po založení spoločného podniku s Beijing Gao Hua Securities v roku 2004 prevádzkuje jeden z najstarších podnikov investičného bankovníctva na Wall Street v Číne. UBS najala Fan Yang, ktorá je dcérou Liu Yandong, bývalého vicepremiéra Číny, ako svojho predseda globálneho bankovníctva pre Áziu v roku 2020.

V Spojenom kráľovstve vysoký labouristický poslanec Chris Bryant povedal, že „nie je žiadnym prekvapením, keďže HSBC bola nejaký čas úplne spokojná s aktivitami čínskej komunistickej strany“. Kým Tom Tugendhat, predseda užšieho výboru pre zahraničné veci, varoval, že keďže „ČKS presadzuje svoju kontrolu nad čínskou ekonomikou, uvidíme, že tieto výzvy nie je ľahké zvládnuť“.

Vysoký regionálny výkonný riaditeľ banky na Wall Street uviedol, že existuje „dlhodobá dohoda“ s Čínskou komisiou pre cenné papiere a reguláciu, že väčšina zahraničných cenných papierov alebo maklérskych spoločností nevyžaduje výbory CCP. Zatiaľ bol vyvíjaný malý zákulisný tlak, dodala osoba.

Zákon o čínskych spoločnostiach však uvádza, že „organizácie komunistickej strany musia“. . . byť zriadené na výkon činnosti strany“ v rámci podnikania, ktoré „poskytnú organizáciám strany potrebné podmienky na výkon ich činnosti“.

"HSBC je v tomto na správnej strane," povedala ďalšia osoba, ktorá vedela o jej rozhodnutí. "Neuhádneš úrady v Číne." Ak ťa dohonia, hodia ťa do koša na hriech. Každá americká banka, ktorá nerobí to isté, hrá nebezpečnú hru."

HSBC samostatne zriadila výbory CCP v iných subjektoch, ktoré kontroluje v Číne, ako napríklad v rámci spoločného podniku na správu aktív so spoločnosťou Shanxi Trust.

Zdroj: ft.com



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie