Grécko zavedie povinné očkovanie pre ľudí nad 60, bude vyberať 100 eur výpalné mesačne za nenaočkovanie sa

30.11.2021 Zdroj: idnes.cz Zahraničie

Grécko zavedie od 16. januára budúceho roka povinné očkovanie proti covidu pre ľudí starších ako 60 rokov. Za nedodržanie tejto povinnosť bude vyberať mesačnú pokutu 100 eur, ľuďom bude chodiť automaticky. Opatrenie oznámil na zasadnutí vlády premiér Kyriakos Mitsotakis. Pokuty ľuďom, ktorí sa nenechajú naočkovať, hrozí aj v Rakúsku, a to vo výške až 7 200 eur.

Mitsotakis pripustil, že ide o prísne opatrenie, ktoré ale podľa neho „zachráni životy“. Vláda k nemu siaha okrem iného v súvislosti so šírením nového variantu koronaviru nazývaného omikron, ktorý sa však zatiaľ v Grécku nepotvrdil.
Podľa Mitsotakisa je teraz v Grécku 520-tisíc neočkovaných ľudí starších ako 60 rokov. Premiér tiež povedal, že väčšina pacientov s covidom napojených v nemocniciach na prístroje aj väčšina úmrtí spojených s covidom je práve medzi ľuďmi v tomto veku. V jedenásťmiliónovom Grécku má teraz očkovanie proti covidu-19 asi 63 percent populácie.

Povinné očkovanie proti covidu platí v Grécku už od septembra pre zamestnancov štátnych i súkromných zdravotníckych zariadení. Pre ľudí starších ako 60 rokov má byť povinné od 16. januára, stačiť bude k tomuto dátumu rezervácia k 1. dávke vakcíny. Pokuta 100 eur mesačne za nedodržanie tohto opatrenia bude zasielaná všetkým neočkovaným automaticky, uviedol denník Kathimerini. Záujem o očkovanie v posledných týždňoch v Grécku vzrástol v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou aj kvôli sprísňovaniu opatrení vládou pre neočkovaných.

Od 6. novembra vláda zaviedla pre neočkovanú povinnosť preukázať sa negatívnym testom na koronavírus aj pri vstupe do obchodov a vonkajších priestorov reštaurácií. Opatrenie sa netýkalo obchodov so základným tovarom ani lekární. Od 22. novembra potom vláda opatrenia ešte sprísnila, bez očkovania sa v Grécku nesmú napríklad do reštaurácií, barov, kín alebo múzeí. Počet úmrtí spojených s covidom v Grécku tento týždeň prekročil 18-tisíc. V pondelok vláda oznámila za predchádzajúci deň 104 takých úmrtí a 6 677 nových nákaz vírusom. Krajina tento mesiac zažíva najhoršiu vlnu epidémie, niekoľkokrát od začiatku novembra evidovala denne cez 8 tisíc nových prípadov nákazy, najviac to bolo 8 613.

Tisícové pokuty v Rakúsku

Ľuďom, ktorí sa budú vzpierať povinnému očkovaniu proti covidu, ktoré má Rakúsko zaviesť od 1. februára, by mohla hroziť pokuta v úhrnnej výške až 7 200 eur. Informovali o tom rakúske denníky Der Standard a Die Presse. Návrh príslušného zákona však ešte nie je hotový a rakúska vláda by ho mala predložiť až budúci týždeň.

Rakúsky kancelár Alexander Schallenberg 19. novembra po rokovaní s hajtmanmi oznámil, že v krajine bude od začiatku februára platiť povinnosť očkovania proti covidu-19 pre všetkých obyvateľov. Teraz prebiehajú prípravy na zavedenie povinného očkovania. Rakúsky minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein v utorok potvrdil, že návrh príslušného zákona predloží 6. decembra a platnosť má vstúpiť na začiatku februára.

Zatiaľ sa podľa ministerky pre EÚ a ústavnej záležitosti Karoline Edtstadlerovej nerozhodlo, od akého veku bude očkovacia povinnosť platiť a aké tresty budú ukladané za porušenie. "Neuvalíme očkovaciu povinnosť na deti školou povinné," uistila ministerka. Mnoho expertov podľa nej odporúča, aby bola zavedená veková hranica 14 rokov.

Pokiaľ ide o výšku pokút, niektoré informácie presiakli do rakúskej tlače. Podľa denníka Der Standard má jednorazová pokuta dosahovať výšku až 3 600 eur a môže byť uložená dvakrát, takže by celkový peňažný trest dosiahol až 7 200 eur. Pokuta má pritom hroziť po dvoch odmietnutých úradných predvolaniach na očkovanie.

Očkovacia povinnosť má platiť pre ľudí s bydliskom v Rakúsku. Výnimky by mali platiť u tých, ktoré by mohlo očkovanie ohroziť na zdraví alebo na živote, a čiastočne aj u tehotných žien.

Zdroj: idnes.cz



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie