Glenn Greenwald: Domáce vojna proti teroru je tu

25.01.2021 Zdroj: outsidermedia.cz Zahraničie

Žiadneho rozvažovania netreba - tí, ktorí už moc majú, ju žiadajú - jedinou otázkou je, na ako silnú opozíciu táto moc narazí.

Posledné dva týždne prebehli ako vlna vydávania nových domácich policajných právomocí aj rétoriky v mene "boja proti terorizmu", ktorý je presnou kópiou najhorších výstrelkov prvej vojny proti teroru, začaté pred 20 rokmi. Tento trend nevykazuje jediný náznak toho, že by spolu s tým, ako sa vzďaľujeme od nepokojov pred Kapitolom zo 6. januára 2021, oslaboval. Opak je pravdou: Ten trend stále silnie.

Sme svedkami toho, ako sa z monopolov v Silicon Valley valí záplava výziev k agresívnejšiemu policajnému dohľadu nad vyjadrovaním ľudí. Viditeľne zmilitarizovaný Washington D.C. od nového prezidenta a jeho spojencov požaduje nový domáci protiteroristický návrh zákona, zameraný proti členom Kongresu, proti občanom, proti "poburovaniu", proti "zrade" a proti "terorizmu", čo všetko je poháňané radikálnym nadužívaním dvoch výrazov, ktorými sú "podnecovanie" a "násilie", a je sprevádzané výzvami, aby občania viac spolupracovali s FBI v zmysle hesla: Ak niečo uvidíš, tak niečo povedz. Spoločne s tým potom kráčajú požiadavky na nový systém domáceho dohľadu a špehovanie.

Niektorí z poctivejší navrhovateľov tejto novej domácej vojny proti teroru otvorene priznávajú, že ju chcú modelovať podľa prvej (Bushovej - pozn. edit.) Protiteroristckej vojny. Jeden z reportérov denníka New York Times napísal, že bývalý spravodajský pracovník v relácii PBS NewsHour povedal, že USA by podľa vzoru Komisie pre 11. september mali uvažovať o založení Komisie proti domácemu extrémizmu, v ktorej by sa niektoré zo skúseností z boja proti al-Kájde aplikovali tu doma. A generál McChrystal, ktorý roky slúžil ako náčelník veliteľstva Spojených špeciálnych operácií v Iraku a bol tiež najvyšším veliteľom spojeneckých síl v Afganistane, v interview na Yahoo News takto otvorene prirovnal práve začínanú vojnu domácich k protiteroristickej vojne pred 20 rokmi:

"Podobnú dynamiku vo vývoji Al-Kájdy som skutočne pozoroval v Iraku, kde celá generácia mladých nahnevaných Arabov s neistou budúcnosťou nasledovala mocného vodcu, ktorý im sľuboval, že ich privedie do lepšieho sveta, a naplnil ich ideológiou, ktorá ospravedlňovala násilie. To isté sa dnes odohráva v Amerike .. Mám za to, že my sme v tomto radikalizačním procese ešte oveľa ďalej a čelíme oveľa ťažšiemu problému, než si väčšina Američanov uvedomuje. "

Výzvy na pokračovanie vo vojne proti teroru v domácej verzii doplnenú o návrhy na zavedenie cenzúry a udávanie nie sú obmedzené len na výkriky osôb, ktoré nech tak či onak patria do Deep State. Denník Wall Street Journal napr. oznamuje, že Joe Biden už ohlásil svoj plán uprednostniť vydanie zákona proti domácemu terorizmu a súčasne tiež nalieha na to, aby v Bielom dome novo fungoval úradník poverený dohľadom na boj proti ideologicky inšpirovaným extrémistom, ktorý bude disponovať dostatočnými finančnými prostriedkami , aby sa svojej úlohy mohol s úspechom zhostiť.

Zdroj: outsidermedia.cz



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie