Generálny riaditeľ spoločnosti Parler tvrdí, že služba bude nefunkčná „dlhšie, ako sa očakávalo“

11.01.2021 Autor: Redakcia Zahraničie

Parler sa asi tak skoro nevráti.

Sociálna sieť, ktorá stále podporuje Donalda Trumpa a jeho nasledovníkov - jedna z mála, ktorá tak robí práve teraz - bola ukončená po tom, čo ju Amazon v pondelok pozastavil od svojich webhostingových služieb. Google a Apple už Parler zo svojich príslušných obchodov s aplikáciami odstránili a služba je v čase písania článku úplne neprístupná.

Pred odstavením generálny riaditeľ spoločnosti Parler John Matze (prostredníctvom obrazovky od autora Dona Winslowa) uviedol v príspevku na platforme, že služba bude „pravdepodobne nefunkčná dlhšie, ako sa očakávalo“.

Nie je to kvôli softvérovým obmedzeniam. Matze hovorí, že spoločnosť má „softvér a dáta všetkých pripravené“.

„Skôr je to tým, že vyhlásenia spoločností Amazon, Google a Apple pre tlač o zrušení nášho prístupu spôsobili, že väčšina našich ďalších dodávateľov ukončila svoju podporu aj pre nás. A väčšina ľudí s dostatkom serverov na to, aby nás hostovali, pred nami zavrela svoje brány.“

V nedeľu Matze uviedol, že spoločnosť sa pokúsi presunúť k novému poskytovateľovi a že má „mnoho konkurujúcich si pre svoje podnikanie“. Kroky spoločností Amazon, Google a Apple označil za „koordinované úsilie“ a za „pokus o úplné odstránenie slobody prejavu z internetu“.

Parler sa stal známym, pretože umožňoval podporovateľom Trumpovej práce pracovať v službe bez umiernenia, pričom niektoré príspevky podnecovali násilie a predstavovali hrozbu pre verejnú bezpečnosť.

Parler by však nemusel odísť nadobro. „Parler je moje posledné stanovisko na internete,“ napísal Matze. „Nebudem robiť účty na žiadnych sociálnych sieťach. Parler je môj domov. Uvidíme sa skoro všetci.“



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie