Dánska premiérka použila zavádzajúce údaje o hospitalizácii na uzavretie krajiny

09.01.2022 Zdroj: fyens.dk Zahraničie

Premiérka Mette Frederiksenová okrem iného použila zavádzajúce údaje o hospitalizácii, aby argumentovala koronovými obmedzeniami. Ukazuje to prehľad viacerých prejavov a príspevkov premiérky na sociálnych sieťach.

Mette Frederiksen sa tu niekoľkokrát odvoláva na čísla z Statens Serum Institut (SSI), keď vyjadruje svoje znepokojenie nad tým, že čísla hospitalizácií sú príliš vysoké.

Ale práve tieto čísla boli v posledných dňoch kritizované za to, že sú veľmi zavádzajúce . A samotná rada sa teraz rozhodla zmeniť spôsob výpočtu čísel v budúcnosti.

SSI je obvinená z úmyselného používania "umelo vysokej" miery hospitalizácie už viac ako rok. Aj keď SSI bolo niekoľkokrát povedané, že ich spôsob výpočtu čísla vytvára obraz, že nemocnice sú pod väčším tlakom, ako v skutočnosti sú. Napriek tomu Mette Frederiksen tieto čísla usilovne využívala vo svojej politickej komunikácii.

Premiérka bola znepokojená údajmi o hospitalizácii od SSI, keď 7. novembra napísala na Facebooku s tvárou zloženou do znepokojených záhybov, že Dáni by sa mali pripraviť na nové obmedzenia , „aby sme zabránili hospitalizácii“.

Ešte vo februári 2021, keď vláda predstavila postupné znovuotváranie spoločnosti po zimnej odstávke, od premiéra odznelo, že nie je možné ďalej otvárať s odkazom, že uvoľnením môže v polovici apríla vzniknúť 870 hospitalizovaných pacientov.

Nedopadlo to však až tak zle. Po 16. apríli 2021 bola miera prijatia 51 nových pacientov.

Na jeseň roku 2020 Mette Frederiksen opäť uviedla do popredia čísla hospitalizácií SSI.

„Zdravotníctvo je pod tlakom. Počet hospitalizácií na dnešný deň je alarmujúco vysoký. Teraz sa blížime k 500 hospitalizovaným pacientom. To znamená, že viac plánovaných operácií bude teraz odložených, a to tiež znamená, že personál, na ktorom sme tak závislí, musí pracovať ešte rýchlejšie, «povedala Mette Frederiksen na tlačovej konferencii v Spejlsalene 16. decembra 2020.

V príspevku na Facebooku v stredu ráno zaznieva od premiérky opäť , že sa obáva, že omikrónový variant povedie k vyšším príjmom do nemocníc v krajine.

Frederiksenovo oznámenie prišlo niekoľko hodín predtým, ako sa mali zdravotnícki spravodajcovia stretnúť s Magnusom Heunickem, aby prehodnotili hodnotenie súčasných koronových obmedzení.

Ministerstvo zdravotníctva v e-maile pre noviny BT píše, že rozdiely v číslach napríklad z kraja hlavného mesta a od Statens Serum Institut sú menšie, keď sa vezme do úvahy, že kraj eviduje väzňov s covid-19 v danom čase.

Ministerstvo píše, že v decembri to malo väčší význam ako predtým a ako príklad uvádza, že región hlavného mesta Dánska 28. decembra 2021 uviedol, že má 203 hospitalizovaných pacientov, pričom podľa údajov Statens Serum Institut ich bolo 315. O týždeň neskôr, teda 5. januára, to bolo až 275 hospitalizovaných pacientov.

Ministerstvo tiež píše, že „rozhodnutia o zvládaní epidémie sa prijímajú na základe celkového hodnotenia na základe širokej škály kľúčových údajov a ukazovateľov, vrátane toho, koľkí sú skutočne hospitalizovaní v dôsledku COVID-19, ako aj vývoja a trendov v kľúčových parametroch“.

BT sa pýta premiéra, prečo Mette Frederiksen niekoľkokrát použila kritizované údaje z Statens Serum Institut na argumentáciu za obmedzenia. Kancelária premiéra sa odvoláva na ministerstvo zdravotníctva, aby sa vyjadrilo k vyjadreniam Mette Frederiksenovej.

Zdroj: fyens.dk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie