Ďakujem a dovidenia? Člen dánskej expertnej skupiny zruší obmedzenia o desať dní

08.01.2022 Zdroj: berlingske.dk Zahraničie

17. január bude koniec drvivej väčšine obmedzení v kultúrnom živote, reštauračnom a zážitkovom priemysle.

Odkaz od Jesa Søgaarda, profesora ekonómie zdravia na Univerzite v južnom Dánsku a člena profesionálnej referenčnej skupiny, ktorá radí vláde pri riešení korónovej situácie:

„Vzhľadom na súčasnú chorobnú situáciu nevidím dôvod na zachovanie obmedzení. Ak by bolo vhodné zachovať obmedzenia, asi by som povedal: Len do toho. Ale nie je to tak."

Oznámenie profesora prichádza po tom, čo nedávno prišlo niekoľko povzbudivých správ o variante omikrón. Je pravda, že infekcia takmer explodovala v dôsledku omikrónového variantu, ktorý sa ukázal byť nákazlivejší ako jeho predchodcovia, no na druhej strane viaceré štúdie naznačujú, že omikrón súvisí s menej závažným ochorením ako delta.

Na tomto pozadí sa Jes Søgaard domnieva, že politici krajiny by mali zrušiť obmedzenia, ktoré boli okrem iného uvalené na kultúrny život, reštauračný priemysel a zážitkový priemysel:

„Hlavným argumentom pre mňa je, že chorobnosť omikrónovej infekcie je taká nízka, že by sme teraz mali začať praktizovať stratégiu, v ktorej imunizujeme populáciu očkovaním a prirodzenou imunitou, ku ktorej dochádza, keď sa mnohí občania nakazia. Veľmi veľa z nich má prakticky asymptomatické priebehy infekcie" hovorí profesor, ktorý je však stále presvedčený, že treba dodržiavať všeobecnú hygienu a preventívne opatrenia.

Platnosť súčasných obmedzení uplynie 17. januára a pred týmto dátumom epidemická komisia, ktorá je poradcom epidemického výboru parlamentu, vyhodnotí, ktoré obmedzenia by mali pokračovať. Epidemická komisia však o niekoľko dní uviedla, že obmedzenia sú v súčasnosti nevyhnutné a že je to spôsobené rastúcou mierou infekcií, rastúcou mierou hospitalizácií a pretrvávajúcou neistotou okolo omikrónu.

"Stresová situácia"

Jes Søgaard sa však domnieva, že obchodné náklady sú príliš veľké na to, aby sa obmedzenia zachovali:

„Spoločnosti už nemajú rovnakú robustnosť a likviditu, aby zvládli odstávku, takže obchodná ekonomická cena je stále vyššia a vyššia, a teda aj psychologická cena. Je to stresujúca situácia pre zamestnancov aj majiteľov firiem, preto sa domnievam, že náklady na chorobu sú teraz menšie ako náklady na podnikanie, pretože omikron nedáva rovnakú chorobnosť,“ hovorí profesor.

Súčasná nákazlivá situácia však viedla k nedostatku personálu na mnohých pracoviskách, pretože mnoho pracovníkov je ovplyvnených variantom omikrón. Generálny riaditeľ Salling Group napríklad v piatok uviedol, že maloobchodnú skupinu vážne zasiahla korona infekcia, a preto hľadá nových zamestnancov.

Tento problém sa môže ešte zväčšiť, ak budú obmedzenia postupne zrušené a Jes Søgaard navrhuje:

„Je potrebné navzájom zvážiť náklady a prínosy. Pretože ak zachováte obmedzenia v kultúrnom živote a reštauračnom priemysle, bude to mať dôsledky aj pre mnohé firmy a kultúrne inštitúcie. V súčasnosti si však nemyslím, že nedostatok pracovnej sily v dôsledku infekcie je veľmi vážny. Zmierniť sa dajú aj obmedzenia pre úzke kontakty, ktoré uvoľnia niektorých zamestnancov. Zamestnávame tiež veľa zamestnancov v testovacích centrách v krajine a mohli by sme zvážiť uvoľnenie pracovnej sily v tomto sektore znížením testovacích kapacít.“

Ďalším rizikom zrušenia súčasných obmedzení je, že infekcia bude ďalej naberať na sile medzi najzraniteľnejšími. Napríklad infekcia medzi obyvateľmi domovov dôchodcov v krajine sa výrazne zvýšila so šírením omikrónu.

"Určite to ovplyvňuje moje uvažovanie a do celkového výpočtu, ktorý rátame do 17. januára, treba započítať aj vývoj infekcie u starších ľudí."

Zdroj: berlingske.dk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie