Budú Švajčiari uväznení za vykurovanie svojich domovov nad 19 °C?

30.09.2022 Zdroj: swissinfo.ch Zahraničie

Šíri sa taký zvláštny príbeh, že Švajčiarsko bude dávať pokuty a dokonca pošle ľudí do väzenia, ak vykúria svoje domovy na viac ako 19°C. Je to pravda?

Markus Spörndli, hovorca ministerstva hospodárstva, vzdelávania a výskumu, povedal pre SWI swissinfo.ch, že tento príbeh bol niektorými nesprávne pochopený alebo nesprávne interpretovaný. Ako rýchlo zdôraznil Spörndli, nikomu v krajine teraz nehrozí, že dostane pokutu za to, že vo svojom dome roztopí.

„Vo Švajčiarsku momentálne nie je nedostatok elektriny ani zemného plynu,“ napísal v e-maile 13. 9. 2022. "Preto neexistujú žiadne platné obmedzenia alebo zákazy využívania energie, ktoré by bolo možné porušiť."

Nariadenie o zemnom plyne z príbehu je v skutočnosti súčasťou štvorstupňového plánu, ktorý Bern navrhuje na riešenie nedostatku plynu, o ktorom úradníci uviedli, že „túto zimu nemožno vylúčiť vzhľadom na geopolitickú situáciu“. Tento návrh vyhlášky bol odoslaný na konzultáciu – zainteresované strany sa môžu podeliť o svoje názory do 22. septembra.

Vyhláška o zákaze a obmedzení používania plynu

Švajčiarsky návrh vyhlášky: Ordonnance sur les interdictions et les restrictions d’utilisation de gaz
https://www.admin.ch/gov/fr/accueil/documentation/communiques/communiques-conseil-federal.msg-id-90169.html

Článok 2:

  • Keď je výroba tepla zabezpečená hlavne plynom alebo plynovou sieťou centrálneho zásobovania teplom, vnútorné priestory nemožno vykurovať na viac ako 19°C.
  • Keď sa teplá voda pripravuje hlavne plynom, voda sa nemôže ohriať nad 60°C.

Ak sa vláda niekedy rozhodne pokračovať v tomto pláne, limit na vykurovanie by sa nemusel hneď zaviesť – ak vôbec. Závisí to totiž od prijatých opatrení a od závažnosti situácie. Prvým krokom by bolo vyzvať ľudí, aby znížili svoju spotrebu, napríklad stíšením termostatu. Iba v prípade, že sa veci nezlepšia, pristúpia orgány k tretiemu kroku, ktorý zahŕňa povinnosť spotrebiteľov – počnúc verejnými budovami a kanceláriami a potom, ak je to potrebné, aj domácnosťami – obmedziť vykurovanie na 19 °C. Toto pravidlo by sa vzťahovalo len na miesta vykurované systémami poháňanými plynom.

Domácnosti spotrebúvajú vo Švajčiarsku podľa vlády viac ako 40 % zemného plynu, takže toto obmedzenie môže mať vplyv na celkovú spotrebu. Teoreticky sú možné sankcie v prípade vážneho nedostatku plynu, povedal Spörndli.

Dôkladné monitorovanie nie je možné. Naozaj?

Zákon o národohospodárskom zásobovaní (NESA), ktorá by slúžila ako právny základ pre navrhované nariadenie, stanovuje pokuty v rozmedzí od 30 do 3 000 CHF za deň v prípade porušenia. Ako však vysvetlil Spörndli, proces udeľovania takýchto pokút by bol ťažkopádny. Úrady by museli posudzovať každý prípad individuálne, keďže sankcie podľa zákona nie sú správnymi pokutami takého druhu, aké môže polícia jednoducho udeliť, napríklad za dopravné priestupky.

Ak by úrady niekedy udelili pokutu niekomu, kto porušil pravidlo o vykurovaní, sudca by mohol považovať 30 CHF za primeraných, ale pokuta 3 000 CHF by sa nepovažovala za primeranú trestnému činu, povedal Spörndli. Pokiaľ ide o čas odňatia slobody, hoci je to tiež teoreticky možné podľa NESA, sudca to pravdepodobne nebude považovať za primerané.

Ak by niekedy vstúpilo do platnosti obmedzenie vykurovania domov, hovorca povedal, že pravdepodobný scenár je, že väčšina ľudí ho bude nasledovať, rovnako ako väčšina ľudí dodržiavala opatrenia, ako sú sociálne dištancovanie alebo práca z domu na vrchole pandémie Covid-19.

"Vo Švajčiarsku veríme, že ľudia budú dodržiavať zákony," povedal.

 

 

Zdroj: swissinfo.ch



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie