Bill Nohavica

31.01.2021 Zdroj: Ján Lakota Výber z blogov

Bill, mnou familiárne prezývaný Nohavica, už roky doslova valcuje povedomie sveta. Za posledný rok sa jeho aktivita výrazne zvýšila. Čakám, že čoskoro na mňa vyskočí aj z rybacej konzervy. Pôvodne sa venoval bitom. Vytvoril operačné systémy, ktoré, ako všetci viete, žijú vlastným životom. Za hlbokého utajenia si na staré kolená musel v zrýchlenom konaní dorobiť lekársku fakultu, asi tak hodinu, dve postál pri lôžku pacienta a poďho dávať rozumy. Celému svetu. V (neprebádanej) džungli mikroorganizmov ich vzťahov voči človeku a imunitnom systéme človeka je ako doma. Jeho radami sa riadia svetoví politici, lídri medicínskych (a iných) organizácií. Kontaktom s ním sa nedávno vychvaľoval aj primátor mesta na Slovenku.

Bill Nohavica veru nezaháľa. Rozdáva milióny hore-dolu, investuje do výskumu, pripravuje spásu celému ľudstvu. Zobrazený býva aj s ampulkou v jednej a striekačkou v druhej ruke. No, ľudomil ako sa patrí. Väčšieho v dejinách ľudstva tuším nebolo. Zabúda (alebo ho to neučili?), že na injekčnej striekačke je nasadená ihla a na hrote tej ihly často môže sedieť aj smrť. Myslíte si, že preháňam?  Róbert Koch, o.i. objaviteľ  pôvodcu tuberkulózy,  dostal za svoje objavy v roku 1905 Nobelovu cenu. Podľa zdrojov z internetu v roku 1894 pripravil tuberkulín ako liek a vakcínu proti tuberkulóze. Tento objav sa nielenže ukázal byť neúčinný, ale jeho vedľajšie účinky spôsobili aj úmrtia pacientov. Bolo to v súvislosti so sfalšovaním výsledkov laboratórnych pokusov. Primum non nocere!  Predovšetkým neuškoď! Toto nám vtĺkali do hlavy na lekárskej fakulte. A neskôr na oddeleniach nemocníc. Je pravdou, že každý lekár má za sebou, ako sa hovorí, svoj cintorín. Alebo lepšie – na úspechy lekára svieti slnko a jeho neúspechy kryje čierna zem. Nikto na svete nie je neomylný, ale určite nikto z nás nechodí do práce s úmyslom pacienta poškodiť.

Bill Nohavica (alebo jeho dukáty?) má ešte jednu vlastnosť. Zdá sa, že veľkej skupine ľudí vie počariť. Všetci tí fyzici, chemici, biochemici, botanici, epidemiológovia, imunológovia, virológovia a plejády ďalších „expertov“ museli potajme, rýchlo kurzami vyštudovať lekárku fakultu (alebo kurzy prvej pomoci?) a možno dlhšie ako Bill postáť pri lôžkach pacientov. Takto osvietení sa rozhodli nasledovať Billa. Zabudli, že jednou z najdôležitejších vlastností vedca  je skepsa. Teda zdravé pochybnosti. A asi nepoznajú výrok veľkého ruského fyzika Pjotra Kapicu: „Čím vyššie vylezie opica, tým lepšie jej vidno zadok“.  Úprimné, však?

Už tradične náš parlament „vyrába“ zákony, ktoré rady „ohýbajú“ právo. Plazivo medzi ne začínajú pribúdať už aj tie, ktoré „ohýbajú“ biológiu a medicínu. Čakám, že pri mentálnom niveau NR čoskoro pribudnú také, ktoré „ohnú“ aj fyziku. Napr. zatiaľ fiktívne: „Vzhľadom na súčasnú katastrofálnu epidemiologickú situáciu sa pri vychádzaní z domov zakazuje (samozrejme pod hrozbou odňatia slobody) používať schodiská a výťahy. Nariaďuje sa skákať z balkónov a okien“. Klopkáte si na čelo? Správne! Súhlasím. Profesor (biochemik) Ladislav Kováč zvykol na začiatku prednášky rozprávať tento vtip:

Kdesi na juhu Talianska kňaz na dvere kostola pripevnil oznam: „Vstúpiť do tohto chrámu v krátkych nohaviciach je rovnaký hriech ako zviesť manželku blížneho svojho.“ Po čase niekto pod oznam pripísal: „Obidvoje som vyskúšal. Nedá sa porovnať“.

Takže ako to je so súčasným (zatiaľ) odporúčaním očkovania (vakcinácie) proti COVID-19? Pri tomto druhu očkovania sa demagogicky porovnáva neporovnateľné. Rýchlokvasená vakcína voči tradičným, život ľudstva zachraňujúcim.

Dnešné malé odbočenie. V čase písania tohto príspevku (polovica januára) zomrelo od začiatku tohto roka na HIV/AIDS vyše 76000 ľudí, infikovaných je celkovo vyše 42 miliónov. A Billova vakcína nikde…

Ale späť. Čo sa týka vakcíny proti COVID-19, dňa 14.01.2020 sa v prestížnom časopise Nature, v časti News in focus, str. 177, objavil nápis „COULD NEW COVID VARIANTS UNDERMINE VACCINES?“ (Môžu nové varianty COVID podmínovať vakcíny?). Som si istý, že ohľadne vakcíny proti COVID-19. bude ešte „veselo“ (no pre niektorých až príliš smutno). A to som ešte nespomenul iné imunologické fenomény – prvotný antigénový hriech a zhoršenie priebehu infekcie už skôr vytvorenými protilátkami. Po očkovaní, proti pomerne rýchlo mutujúcim vírusom, dané fenomény na nás doslova číhajú za rohom.

MUDr. Ján Lakota, CSc. je onkológ

Zdroj: Ján Lakota



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie