Biden zrušil nariadenie Trumpa o WHO a Parížskej dohode o klíme

21.01.2021 Zdroj: ac24.cz Zahraničie

Joseph Biden, ktorý sa v stredu stal 46. prezidentom Spojených štátov americký, prvý deň v úrade podpísal celý rad nariadení, ktoré rušia výnosy jeho predchodcu Donalda Trumpa. Prezident Biden už tiež odoslal list generálnemu tajomníkovi OSN o návrate USA do Svetovej zdravotníckej organizácie.

Najmä nový americký prezident schválil návrat USA do Svetovej zdravotníckej organizácie. Proces vystúpenie z WHO vlani v júli spustil Donald Trump, keď organizáciu obvinil z utajovania rozsahu epidémie koronavírusu v záujmoch Číny a z odmietnutia reforiem.

Biely dom oznámil, že Biden už generálnemu tajomníkovi OSN Antoniovi Guterresovi odoslal list o návrate USA do Svetovej zdravotníckej organizácie.

"Týmto listom vláda Spojených štátov amerických ruší list z 6. júla 2020, v ktorom sa uvádzalo, že vláda Spojených štátov amerických dňom 6. júla 2021 vystúpi zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Spojené štáty americké majú v úmysle zostať členom Svetovej zdravotníckej organizácie." uvádza sa v liste.

Biden tiež pripomenul kľúčovú úlohu WHO v globálnom boji s pandémiou koronavírusu a ďalšími hrozbami svetového zdravia. USA majú v úmysle plnohodnotnú účasť v boji s takými hrozbami a rozvoju globálneho zdravotníctva a tiež majú v úmysle hrať úlohu svetového lídra.

Nový prezident Joe Biden USA vrátil aj do Parížskej dohody o klíme, z ktorej taktiež vystúpil jeho predchodca Trump.

Biden zastavil stavbu steny na hraniciach s Mexikom, kde tiež zrušil režim núdzového stavu, vďaka ktorému Biely dom mohol na tieto účely preposielať finančné prostriedky z rozpočtov rôznych úradov.

Migranti

Administratíva Donalda Trumpa predčasom sprísnila pravidlá vstupu do krajiny pre migrantov a tiež na veľkej časti hraníc s Mexikom vybudovala stenu, aby bránila nelegálnemu vstupu na územie USA. Trump sľuboval postavenie 720 až 800 kilometrov steny, do 5. januára bolo postavené 727 kilometrov. Biden už dávnejšie dával najavo, že už postavenú stenu búrať nebude.

Navyše Biden podpísal príkaz o zrušení obmedzení na vstup do USA občanov mnohých krajín Blízkeho východu.

V roku 2017 Trump zakázal vjazd občanom Iránu, Líbye, Sýrie, Jemenu, Somálska, Sudánu a Iraku. Potom, čo dokument rada súdnych inštancií uznala za nezákonný, bol upravený a zo zoznamu boli odstránené Irak a Sudán, ale pridané Čad a KĽDR. Na čierny zoznam sa tiež dostali venezuelskí činovníci.

Ďalší príkaz podpísaný novým prezidentom USA sa týka stavby potrubia Keystone XL na hranici Kanady a USA. Vybudovanie ropovodu podporovala administratíva Trumpa.

Zdroj: ac24.cz



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie