Atlantická rada nalieha na Bidena, aby presadil zmenu režimu v Bielorusku

21.02.2021 Zdroj: messin.cz Zahraničie

Na nedávnom on-line stretnutí organizovanom think-tankom Atlantická rada (Atlantic Council) sa diskutovalo o spôsoboch, ako vynútiť zmenu režimu v Bielorusku. Think-tank vypracoval podrobný plán s cieľom, ako odstaviť od moci Alexandra Lukašenka, súčasného bieloruského prezidenta, pomocou sankcií a ďalších nátlakových metód.

Atlantická rada so sídlom vo Washingtone je pridružená k NATO a získava finančné prostriedky od medzinárodných miliardárov, ako je Adrienne Arsht, globálnych spoločností ako je Goldman Sachs, Facebook a Google, a tiež od Rockefellerovej nadácie a Nadácia JPMorgan Chase. To je len niekoľko príkladov ich rozsiahleho financovania. Na akciách think-tanku sa podieľajú niektoré z najmocnejších a najvplyvnejších osobností sveta, rovnako ako zástupca hlavnej bieloruskej opozičnej osobnosti Svetlany Tichanovskej.

Ciele virtuálneho stretnutia s názvom "Biden a Bielorusko: Stratégia novej administratívy," zahŕňajú organizáciu kontroly Washingtonu nad bieloruským opozičným hnutím. Okrem toho navrhujú novú funkciu vyššieho organizátora, ktorý by spravoval a udržiaval sankcie proti Minsku a vymenoval vysokého úradníka, ktorý by zabezpečoval pomoc opozícii. Ich agenda tiež zdôraznila uznanie pozície Tichanovskej ako skutočného vodcu bieloruskej opozície a delegitimizaciu Lukašenka premiestnením novovymenovanej americkej veľvyslankyne Julie Fischerovej z bieloruského Minsku, do litovského hlavného mesta Vilnius.

Atlantická rada tiež navrhla zdvojnásobiť financovanie Rádia Slobodná Európa zo strany Kongresu zo súčasných 117,4 miliónov amerických dolárov. Expertná skupina tiež vyzvala USA, aby viac radili vodcom bieloruskej opozície. John Herbst, bývalý veľvyslanec USA na Ukrajine, na virtuálnom stretnutí navrhol, aby vodcovi bieloruskej opozície obmedzili svoje politické prejavy o svojich ašpirácií o zapojenie Minsku do západných bezpečnostných spolkov a ekonomických štruktúr, ako sú NATO či Európska únia, aby nevyprovokovali akúkoľvek odpoveď Moskvy.

Ekonóm Anders Aslund, ktorý je vedúcim pracovníkom strediska Euroázie v Atlantickej rade tiež navrhol, aby sankcie boli uplatňované na spoločnosti v Rusku a nie v Bielorusku. Tvrdil, že ak by sankcie zasiahli Bielorusko, Minsk by bol viac závislý na Moskve. Takisto Bidenovej administratíve odporučil uvaliť sankcie na stovky bieloruských úradníkov s tým, že cieľom sankcií je vyvinúť dostatočný tlak na Bielorusko, aby Lukašenkovi neostávalo nič iné ako vzdať sa moci. Aslund zdôraznil, že sa skutočne jedná o skupinu sankcií na zmenu režimu. Think-tank ďalej navrhol, aby USA zvýšili financovanie bieloruskej opozície z 60 na 200 miliónov amerických dolárov, pričom uviedol, že táto suma pochádza od samotných bieloruských aktivistov.

Ako hovorí sám Aslund, tieto opatrenia existujú len preto, aby vynútila zmenu režimu na suverénnom národe. Poslaním Atlantickej rady je povzbudiť a dodať odvahu USA ku kontrole bieloruského opozičného hnutia s cieľom zvrhnúť Lukašenka. Think-tank zároveň tvrdí, že rešpektuje suverenitu Bieloruska. Je však zrejmé, že think-tank nerešpektuje suverenitu ani sebaurčenia bieloruského ľudu a jednoducho chce, aby Bidenovej vláda nainštalovala lokaja k moci, za účelom pokračovania kampane tlaku Washingtonu proti Rusku.

Ak Bidenova administratíva prijme odporúčanie Atlantickej rady, spôsobí to nielen značné napätie a ďalšie rozdelenie v Bielorusku, ale tiež to zvýši napätie medzi Washingtonom a Moskvou, ktoré je už teraz nesmierne intenzívne.

Atlantická rada podporuje západnú hegemóniu a unipolárny svetový poriadok vedený USA. Think-tank je na siedmom mieste v rebríčku think-tankov v kategórii USA za rok 2020 a v kategórii globálnej je desiata. Spolu s financovaním najbohatšími ľuďmi na svete a najmocnejšími korporáciami má Atlantická rada veľký vplyv nielen na NATO, ale aj na rôzne mocenské štruktúry USA, ako je Biely dom a Pentagon. Z tohto dôvodu existuje veľká šanca, že sa v určitom okamihu svojho prezidentského mandátu Biden zapojí do významnej nátlakovej kampane proti Bielorusku s konečným cieľom izolácie Ruska vo východnej Európe.

Vzhľadom k tomu, že sa Atlantická rada pokúša udržať unipolárny svetový poriadok vedený USA, je Rusko jedným z hlavných cieľov, pretože euroázijskej krajine brzdí americkú dominanciu nad veľkými oblasťami Kaukazu, strednej Ázie a východnej Európy. Keďže je Bielorusko vo východnej Európe jediným priateľským štátom voči Rusku, otvorí odstránenie Lukašenka cestu k úplne izoláciu Ruska v tomto regióne. Biden tiež presadzuje unipolárny svetový poriadok vedený USA a vďaka tomu existuje veľká šanca, že v budúcnosti v určitom okamihu prijme program Atlantickej rady proti Bielorusku zameraný na Rusko.

Paul Antonopoulos, Global Research

Zdroj: messin.cz



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie