Americkou burzou na Wall Street otriasa hrozba krachu mamutieho hedgeového fondu Melvin Capital

29.01.2021 Zdroj: aeronet.cz Zahraničie

Americkou burzou na Wall Street otriasa hrozba krachu mamutieho hedgeového fondu Melvin Capital potom, čo skupina Trumpových priaznivcov a drobných investorov na sieti Reddit začala davovo nakupovať akcie do tej doby kolabujúcej hernej spoločnosti GameStop. Wall Street teraz volá po zásahu regulátormi a americký Kongres, že si obyčajní ľudia dovolili zlikvidovať pozíciu hedgeového fondu, ktorý štedro prispel na kampaň Joea Bidena! Finančníci hovoria už dokonca o domácom terorizmu! Ako sa dá stať teroristom tým, že s kamarátmi zo sociálnej siete nakúpite akcie krachujúcej firmy? Čo sa vlastne stalo?

Na sieti Reddit sa vytvorila skupina niekoľkých tisíc drobných a stredných investorov, ktorí si odovzdávali a zdieľali tipy na akcie zaujímavých firiem, ktoré kvôli vírusovej pandémii padali dole a vo vhodnej chvíli za nízku cenu akcie nakúpili. Proste klasické investovania v čase krízy, keď sa naskytá ojedinelá šanca dostať sa lacno k exkluzívnym akciám známych firiem, ktoré by inak v čase mimo krízy boli veľmi drahé a nedostupné. Tomuto spôsobu nakupovania sa hovorí "Bull" (býk) a investor nakupuje akcie preto, že očakáva rast firmy a rast akcií. Je to tzv. investovanie na rast akcií.

Na covidovej kríze zarábajú hedgeové fondy astronomické zisky, o ktorých laická verejnosť netuší. Kríza a jej pokračovanie a trvanie sa niekomu oplatí

Lenže, vo svete burzového obchodovania existuje ešte jeden a úplne obrátený svet, ktorý spočíva v investovaní na pokles akcií. Tomuto investovania sa hovorí "Bear" (medveď) a je to špekulácia na budúci pokles akcií firmy. V tomto odbore zbohatol aj George Soros. Jedná sa o investovanie na pokles a existuje skupina tzv. krátkodobých výnosových fondov, inak tiež zvaných hedgeové fondy. Tie sa špecializujú čisto na špekuláciu a v čase krízy fungujú ako supy, pretože čím viac firmy v ekonomike krachujú, tým väčšie zisky hedgeové fondy generujú.


Akcie GameStop začali strmo stúpať v polovici januára

Ako je to možné, to si teraz vysvetlíme, pretože predpokladám, že vo svete investícií sa mnoho ľudí na alternatíve neorientuje, ale pochopenie funkcií hedgeových fondov je zásadné pre pochopenie toho, k čomu práve došlo na Wall Street a komu vyhovuje Covid-19 a nekonečné lockdowny a krachy ekonomík. Po prečítaní tohto článku začnete možno Andreja Babiša, Igora Matoviča a ďalších politikov v Európe podozrievať, že sami majú možno svoje pozície v niektorých hedgeových fondoch, ktoré dolujú mamutie zisky na kolabujúcej ekonomike v dôsledku umelej vírusovej krízy. Vnútri hedgeových fondov sa totiž generujú obrovské peniaze, ktoré však neodrážajú stav ekonomiky a rast trhu, ale ide de facto o činnosť, ktorá vedie ku kapitalizácii na krízu ako takej.

Hedžový fond je organizácia investorov, ktorí stavajú pozície (investujú) na pokles kolabujúcich a krachujúcich firiem na burze. Vyberajú si firmy, ktoré sú v silnej prevádzkovej strate s nedostatkom hotovosti. Akonáhle je firma vybraná, zástupca hedgeového fondu kontaktuje brokera na burze a ponúkne mu peniaze za zapožičanie akcií kolabujúce firmy. Tu pozor, je dôležité zdôrazniť, že hedžový fond akcie firmy nekupuje, ale iba si ich požičiava za určitý obnos. Hedžový fond povie firme, že nemá o nákup akcií záujem, ale je ochotný zaplatiť za ich krátkodobé zapožičanie.

Hedžový fond sa k požičaným akciám dostane zvyčajne 2 spôsobmi, buď sa obráti priamo na vedenie firmy, ktorému ponúkne cash flow za zapožičanie akcií veriteľov firmy, potom sa jedná o tzv. transparentnú pozíciu, alebo fond potajomky oslovuje jednotlivých veriteľov firmy, ktorí disponujú akciami firmy, to je potom tzv. skrytá pozícia. Hedgeové fondy, hoci majú často katastrofálnu reputáciu ako supy, ponúkajú akcionárom kolabujúce firmy aspoň nejaké peniaze späť z ich stratového zainvestovania v rútiacej sa firme.

V USA zákony obmedzujú členstvo v hedgeových fondoch konateľom a členom predstavenstiev verejne obchodovaných spoločností, pretože by išlo o konflikt záujmov, ale akonáhle začnú akcie akejkoľvek firmy padať, okamžite okolo nej začnú poletovať hedgeové fondy s ponukami cash flow za zapožičanie akcií. Ide tak o obrovskej špekulačnej kasíno, ktoré negeneruje žiadne hodnoty, iba surový profit zo špekulácie. A teraz to hlavné.


Logo skupiny WallStreetBets

Čím väčšia kríza na burze, čím väčšie prepady firiem, čím väčšia krachy akcií, tým väčšie a astronomické zisky hedgeových fondov. A jedným z nich na Wall Street je i Melvin Capital. Tomu teraz podľa informácií hrozí krach a dlhuje vyše 3 miliardy dolárov. A ako k tomu došlo? Jednoducho, podľa slov predného makléra sa o to postarala "banda degenerátov" s odkazom na retail a voliča Donalda Trumpa, ktorí sú združení v skupine WallStreetBets na sociálnej sieti Reddit.

Banda "degenerátov" od Trumpa priviedla na Wall Street legendárny hedžový fond na pokraj bankrotu kvôli pozíciám na jednom jedinom titule

Hedžový fond nesie jedno značné riziko, ktorým je nečakaný útok býkov na pozície medveďov. A presne k tomu došlo u akcií donedávna kolabujúceho obchodného reťazca GameStop v USA. Tento obchodný reťazec sa desiatky rokov zaoberal predajom počítačových a konzolových hier na fyzických nosičoch, ako sú CD, DVD a BluRay disky, ale kedysi dávno to boli aj diskety. Spolu s tým, ako sa predaj hier stáva digitálnym na internete a nikto už prakticky fyzické kópie nekupuje, tak spoločnosť GameStop začala krachovať. Kedysi slávna značka sa stala okamžite terčom záujmu hedgeových fondov a aj toho jedného z najväčších, Melvin Capital.

Akcionári krachujúcej firmy začali požičiavať akcie za peniaze hedgeovým fondom a tie začali zarábať veľké peniaze na trvalom páde a poklesu akcií GameStop. To ale skončilo vo chvíli, keď skupina investorov na sieti Reddit sa rozhodla v čase krízy mohutne nakupovať akcie obľúbených značiek a GameStop bol prvý na rane. Počas doslova pár dní a pár hodín vyleteli akcie GameStop nahor o stovky percent, takže v polovici januára sa jedna akcia predávala za 18 dolárov, ale včera to už bolo 345 dolárov a burza NASDAQ dnes na Wall Street oznámila, že zastavuje okamžite obchodovanie s akciami GameStop z dôvodu podozrenia z nepriateľského útoku, podozrenie z domáceho terorizmu, a že vecou sa musí zaoberať okamžite americký Kongres a FBI.

Domáci teroristi, degeneráti, extrémisti, sprisahanci, možno sú za nimi Rusi, prsty v tom má Trump ... obvinenia od maklérov z Wall Street neberú konca

Ihneď potom unikla informácia, že reakcia NASDAQ prišla po tom, čo jeden z najväčších darcov volebnej kampane Joea Bidena, hedžový fond Melvin Capital, uzavrel svoju pozíciu na titule GameStop so schodkom vyše 3 miliardy dolárov a na Wall Street sa okamžite začalo počuť, že hedžový fond je na pokraji bankrotu a ostatné hedgeové fondy v panike začnú uzatvárať svoje vlastné pozície.

Analytici sa tomu samozrejme smejú, pretože nejde o žiadny terorizmus, ale jednoducho o hromadný nákup akcií skupinou drobných investorov organizovaných na sieti Reddit. Lenže NASDAQ má podozrenie, že táto organizácia nebola samovoľná, že mohlo ísť o nepriateľský útok cudzej mocnosti, že to niekto organizoval, že nie je normálne, aby "banda degenerátov" začala organizovane nakupovať milióny akcií americkej upadajúce firmy, na ktorej pokles má hedžový fond Melvin Capital postavenú pozíciu za viac ako 3 miliardy dolárov.

Takže, obchodovanie s akciami GameStop bolo zastavené a pretože ide o Melvin Capital, sponzora Bidenovej kampane, bude sa vyšetrovať, či obyčajní Američania a degeneráti na Reddit nesledovali hromadným nákúpom akcií GameStop niečo iné, než len nákup akcií. Napr. mohli sledovať poškodenie hedgeového fondu, ktorý prispel Bidenovi na kampaň. Panečku, to je argument ako noha! Áno, presne takto to skončí vo chvíli, keď obyčajní gójovia začnú kaziť business s pozíciami na konkurzy firiem, z ktorých potom profitujú nosaté hedgeové fondy.

Akonáhle si väčšia skupina Gójov dovolí hromadným nákupom akcií zachrániť padajúcu firmu a tým privedú na pokraj krachu hedžový fond, potom je zle a musí sa vyšetrovať, či nešlo o terorizmus, či niekto úmyselne nechcel potopiť Melvin Capital. Rev a jačanie z Wall Street je tak obrovský, že je jasné, že Gojom sa podarilo priviesť na pokraj krachu fond, v ktorom majú investičnej pozície vysoko postavené osoby Deep State.

Čím dlhšie bude kovidová krízy umelo predlžovaná a lockdown bude trvať, tým viac sa niekto nechutne napakuje v hedgeových fondoch s pozíciami na krachy podnikov

Na tejto udalosti chcem ukázať, že kríza a krachy gójských firiem sú zdrojom obrovských ziskov nosatých hedgeových fondov. Čím viac firma krachuje, tým viac zvyšuje tzv. profit margin hedgeového fondu na postavenej pozícii proti firme. Problém ale nastáva vo chvíli, keď niekto do tohto špekulatívneho kolotoča vhodí vidly a začne akcie kolabujúce firmy naopak hromadne nakupovať a tým zvyšovať ich cenu. V tom okamihu nastáva situácia, ktorá by sa dala prirovnať k vraždeniu jahniat v priamom prenose, pretože tie pozície v hedgeových fondoch stavajú ľudia, ktorí sa priamo špecializujú na súčasnú a umelo vyvolanú covidovu krízu.

Bez lockdownu v USA a bez krachujúcich firiem a businessov po celej krajine by nikdy nemohli hedgeové fondy ako je Melvin Capital generovať tak obrovské miliardové zisky, ktoré generujú už od jari minulého roka. A čím dlhšie budú trvať lockdown, tým viac firiem Gójov v USA bude krachovať, tým viac budú investori týchto krachujúcich firiem požičiavať akcie hedgeovým fondom, tým väčšie peniaze hedgeové fondy budú generovať, čím dlhšie lockdowny budú predlžované a obchody, firmy, hotely, motely, aerolinky, kiná, letné a zimné rezorty budú zatvorené, tým lepšie pre hedžovývh investorov. Preto sa ozval ten rev na Wall Street, pretože partička goyim investorov na Reddit do tohto nosatého kolotoča zarábaní mamutích ziskov na úpadku firiem likvidovaných nekonečnými lockdownmi vhodila vidly.

A hneď počujete jačanie, rev o terorizme, o sprisahanie, pretože niekto zvonku, niekto, kto nie je ich, nejaká skupinka zdegenerovaných Gojov, si dovolila začať hrať investičnú hru proti ich hedgeovému fondu s pozíciou 3 miliardy USD na úpadok jednej americkej firmy. Takéto chucpe sa totiž len tak často na Wall Street nevidí. Teraz už len si počkať, kedy niekto vykríkne, že za organizáciou nákupu akcií boli Rusi, Trump alebo extrémisti z alternatívnej pravice. Teraz aspoň vidíte, prečo musia lockdown, zatvorené obchody a zákazy vychádzania trvať aj naďalej. Aby krachlo viac firiem, viac podnikov a viac závodov, proti ktorým postavili svoje pozície nosaté hedgeové fondy. Vystavali pozície za stovky miliárd dolárov, proti hotelovým reťazcom, proti aerolinkám, proti podnikom žijúcim z cestovania, z turistiky, proti automobilkám, proti koncernom, ktoré najviac postihli lockdown a uzávery.

-VK-
Šéfredaktor AE News

 

Zdroj: aeronet.cz



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie