3D tlačené samovražedné moduly sú teraz vo Švajčiarsku legálne

07.12.2021 Autor: Redakcia Zahraničie

3D tlačená kapsula je prisposobená na „revolúčnú“ asistovanú samovraždu. Môže byť legálne prevádzkovaná vo Švajčiarsku. Vyplýva to zo znaleckého posudku, ktorý získala organizácia Exit International – organizácia, ktorá vyvinula stroj „Sarco“ – a ako prvý o ňom informovala spoločnosť Swiss Info.

Spoločnosť pre asistovanú samovraždu Exit registrovala v roku 2017 10 000 nových záujemcov. V roku 2020 zomrelo vo Švajčiarsku prostredníctvom eutanázie približne 1300 ľudí. Starali sa o nich dve najväčšie organizácie zaoberajúce sa eutanáziou v krajine: Exit (bez spojenia s Exit International) a Dignitas. Súčasným bežným spôsobom je požitie tekutého pentobarbitalu sodného. Po užití lieku človek zaspí do dvoch až piatich minút, potom upadne do hlbokej kómy a čoskoro zomrie.

Kapsula „Sarco“

Kapsula s názvom „Sarco“ ponúka iný prístup k pokojnej smrti bez potreby liekov na predpis.

Ide o 3D tlačenú kapsulu, ktorú môže zvnútra aktivovať osoba, ktorá chce zomrieť. Stroj je možné vziať na akékoľvek miesto, kde zomrie. Môže to byť v idylickom vonkajšom prostredí alebo napríklad v miestnostiach organizácie zaoberajúcej sa eutanáziou.
- Philip Nitschke, zakladateľ austrálskej registrovanej spoločnosti Exit International

Kapsula je namontovaná na zariadení, ktoré zaplaví interiér dusíkom a veľmi rýchlo zníži obsah kyslíka z 21 na jedno percento.

Osoba sa cíti trochu dezorientovaná a môže tiež pociťovať miernu eufóriu, kým stratí vedomie. Celý proces trvá približne 30 sekúnd. Smrť nastáva v dôsledku hypoxie a hypokapnie, nedostatku kyslíka a oxidu uhličitého. "Neexistuje žiadna panika, žiadny pocit dusenia," dodal Nitschke.

Ak niekto bojujete s depresiou alebo má myšlienky na sebapoškodzovanie alebo na samovraždu môže kontaktovať National Suicide Prevention Lifeline, ktorý poskytuje 24/7 bezplatnú, dôvernú podporu ľuďom v núdzi, ako aj najlepšie postupy pre odborníkov a zdroje na pomoc pri prevencii a krízových situáciách.



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie