25 organizácií žiada zamietnutie nominácie Victorie Nulandovej

12.01.2021 Zdroj: messin.cz Zahraničie

Victoria Nulandová, bývalá zahraničnopolitická poradkyňa viceprezidenta Dicka Cheneyho by nemala byť nominovaná na námestníčka ministra zahraničných vecí, a ak nominovaná bude, mala by byť odmietnutá Senátom.

Nulandová hrala kľúčovú úlohu pri uľahčení puču na Ukrajine, ktorý vytvoril občianskou vojnou, vedúcu k strate 10000 životov a vysídleniu vyše milióna ľudí. Kľúčovú úlohu hrala tiež pri vyzbrojovania Ukrajiny. Obhajuje radikálne zvýšenie vojenských výdavkov, rozširovanie NATO, nepriateľstvo voči Rusku a úsilie o zvrhnutie ruskej vlády.

USA investovali 5 miliárd dolárov do formovania ukrajinskej politiky, vrátane zvrhnutie demokraticky zvoleného prezidenta, ktorý odmietal vstúpiť do NATO. Vtedajšia námestníčka ministerstva zahraničia Nulandová na videu hovorí o zapojení USA a na audio nahrávke o pláne dosadiť budúceho vodcu Ukrajiny Arsenije Jaceňuka, ktorý bol následne inštalovaný.

Protesty na Majdane, na ktorých Nulandová rozdávala sušienky protestujúcim, boli následne vyhrotené neonacistami a ostreľovačmi, ktorí začali paľbu na políciu. Keď Poľsko, Nemecko a Francúzsko sprostredkovali dohodu o požiadavkách na Majdan a predčasných voľbách, neonacisti namiesto toho zaútočili na vládu a prevzali moc. Americké ministerstvo zahraničia okamžite pučistickú vládu uznalo a Arsenij Jaceňuk bol dosadený na post premiéra.

Nulandová na Ukrajine spolupracovala s otvorene pronacistickou stranou Svoboda. Dlho bola popredným zástancom vyzbrojovania Ukrajiny. Obhajovala tiež odstránenie generálneho prokurátora Ukrajiny, keď vtedajší viceprezident Joe Biden tlačil na prezidenta, aby ho odvolal.

Nulandová minulý rok napísala, že "Výzvou pre Spojené štáty v roku 2021 bude vedenie demokracie vo svete pri tvorbe efektívnejšieho prístupu k Rusku - takého, čo stavia na ich silných stránkach a tlačí Putina tam, kde je zraniteľný, vrátane miest medzi jeho vlastnými občanmi. "

Dodala: "Moskva by tiež mala vidieť, že Washington a jeho spojenci podnikajú konkrétne kroky na posilnenie svojej bezpečnosti a zvyšujú výdavky na militarizáciu a konfrontáciu s Ruskom. To zahŕňa udržiavanie silných rozpočtov na obranu, pokračovanie v modernizácii systémov jadrových zbraní USA a spojencov, a nasadenie nových konvenčných striel a protiraketovej obrany, zriaďovanie stálych základní pozdĺž východnej hranice NATO a zvýšenie tempa a viditeľnosti spoločných vojenských cvičení. "

USA odstúpili od zmluvy ABM a neskôr od zmluvy INF, začali rozmiestňovať rakety v Rumunsku a Poľsku, rozšírili NATO až k ruským hraniciam, umožnili štátny prevrat na Ukrajine, začali vyzbrojovať Ukrajinu a začali organizovať masívne vojenské cvičenia vo východnej Európe. Ale podľa vyhlásenia Victorie Nulandová je Rusko jednoducho iracionálne zlá a agresívne sila, ktorej sa musí čeliť ešte väčším zvýšením vojenských výdavkov, základní a nepriateľstvo. Niektorí americkí vojenskí predstavitelia hovoria, že toto démonizovanie Ruska je celé o ziskoch zbrojár a byrokratické moci, o nič viac založené na faktoch, ako takzvaná Steelová zložka, ktorú Victoria Nulandová poskytla FBI.

Podpísaní:

Alaska Peace Center
Center for Encounter and Active Non-Violence
CODEPINK
Global Network Against Weapons & Nuclear Power in Space
Greater Brunswick PeaceWorks
Jemez Peacemakers
Knowdrones.com
Maine Voices for Palestinian Rights
MK Gandhi Institute for Nonviolence
Nuclear Age Peace Foundation
Nukewatch
Peace Action Maine
PEACEWORKERS
Physicians for Social Responsibility - Kansas City
Progressive Democrats of America
peace Fresno
Peace, Justice, Sustainability NOW!
The Resistance Center for Peace and Justice
RootsAction.org
Veterans For Peace Chapter 001
Veterans For Peace Chapter 63
Veterans For Peace Chapter 113
Veterans For Peace Chapter 115
Veterans For Peace Chapter 132
Veteran Intelligence Professionals for Sanity
Wage Peace
World BEYOND War

Preklad: Messin

Zdroj: messin.cz



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie