Zomrel plukovník, Ing. Peter Švec, bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu

28.02.2021 Zdroj: hlavnydennik.sk Slovensko

So zármutkom v srdci Vám oznamujeme smutnú správu: v sobotu, v neskorých večerných hodinách zomrel náš priateľ, pilot, bezpečnostný expert a hlavne veľký Slovák a nádej pronárodnej politiky, Peter Švec. V apríli by oslávil 60 rokov.

V rodine mali diagnostikovaný covid, ale podľa známych, ktorí s ním telefonovali sa cítil dobre. Mal nádchu a teplotu, jeho stav sa nezdal byť vážny. Dve hodiny pred smrťou uverejnil na svojom blogu v Hlavných správach novú kapitolu starovekých múdrostí čínskeho vojvodcu Sun-Tzu, ktoré preložil a ponúkal na pokračovanie aj v Zem&Vek. Počas týždňa dodržiaval karanténu, ale plánoval blízku zahraničnú cestu. Podľa slov jeho manželky príčinou úmrtia bola pravdepodobne pľúcna embólia, ktorej podľahol aj jeho otec a starý otec.

Peter Švec patril k našim autorom, s ktorým sme boli v úzkom kontakte. Pravidelne prispieval na web Zem&Vek svojimi postrehmi k aktuálnej situácii na Slovensku, bezpečnostným a armádnym témam. Publikoval aj v Armádnom magazíne. Pred časom sme mali tú česť urobiť s ním rozhovor aj v televízii ZVTV. Bol iniciátorom a signatárom dokumentu „Nitrianska deklarácia“. Kritizoval vládny manažment pandémie, plošné testovanie, nútenie ľudí k očkovaniu. Robil prieskum, či by Slováci podporili novú suverenistickú stranu. Zasiahla ho aj smrť generála Lučanského. Na Silvestra sme uverejnili jeho článok: Dámy a páni, hovorí k vám kapitán letu číslo PF2021, v ktorom vtipnou formou predostrel vízie nového roka. Jeho posledným pôsobením bola práca kapitána aerolínií a inšpektora Boeingu 737. Pracoval v Británii, spravidla 5 dní, potom mal 4 dni voľno, kedy sa vracal za rodinou na Slovensko, ktoré považoval za svoj domov.

Bol známy ako nezávislý bezpečnostno-vojenský analytik, ako aj expert na letovú bezpečnosť. V minulosti pôsobil v ozbrojených silách, od roku 1980 do 2004, s prerušením počas obdobia, kedy bol zvolený za poslanca Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČaSFR ako nezávislý poslanec na kandidátke SNS.

Mal za sebou však aj 23-ročnú vojenskú kariéru. Na veliteľstve vzdušných síl pôsobil vo funkcii náčelníka „Oddelenia letovodskej služby a riadenia letovej prevádzky“, ako aj náčelníka „Správy vzdušného prieskumu a elektronického boja“. Na generálnom štábe pôsobil vo funkciách náčelníka „Správy vojenského prieskumu a elektronického boja“, neskôr náčelníka „Operačného štábu – zástupcu náčelníka Generálneho štábu“, v rámci ktorých mal vo svojej podriadenosti aj 5. pluk špeciálneho určenia. Bol aj generálnym riaditeľom Sekcie vojenského vzdelávania ministerstva obrany.

Bol autorom a spoluautorom vojensko-strategických koncepčných dokumentov a realizátorom zásadných zmien v slovenských ozbrojených silách. Vo funkcii predsedu komisie bol hlavným autorom prvej a jedinej „Vojenskej stratégie“, členom riadiaceho tímu a spoluautorom strategického konceptu „Ozbrojené sily 2010“, aj následného „Dlhodobého plánu rozvoja ozbrojených síl“.

V posledných rokoch sa výrazne angažoval v slovenskej politike. Peter Švec bol súčasťou Národnej koalície. Mal politické ambície a veľa Slovákov k nemu vzhliadalo, s obrovskými nádejami do budúcna. Všetky plány však zmarilo nečakané úmrtie.

Česť jeho pamiatke! Smútiacej rodine vyslovujeme úprimnú sústrasť. Budete nám chýbať!

Zdroj: hlavnydennik.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie