Europoslanci zverejnili správu z previerky na Slovensku. Žiadajú viac LGBTI+ v televízii aj v školských osnovách

17.03.2023 Zdroj: standard.sk Slovensko

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) zverejnil správu z misie, ktorú uskutočnil koncom minulého roka v súvislosti s októbrovou streľbou pred barom Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave. Delegácia sa stretla s predstaviteľmi štátu vrátane premiéra Eduard Hegera, ale aj zo zástupcami mimovládnych organizácií so zameraním na problematiku LGBTI+. Heger europoslancov ubezpečil o svojom odhodlaní „bojovať proti radikalizmu, dezinformáciám, nenávistným prejavom a zločinom“.

Na Slovensko prišla v decembri v čase pádu vlády trojčlenná delegácia EP – Holanďanka Sophia in’t Veldová (Obnovme Európu), Slovák Vladimír Bilčík (EPP) a Bulharka Elena Jončevová (socialisti) – ktorej cieľom bolo vyhodnotiť „pozadie a kontext nedávnych zločinov z nenávisti a rastúcej radikalizácie na internete na Slovensku“ a zároveň osloviť príslušné orgány, „aby uskutočnili konkrétne kroky na ochranu zraniteľných skupín a tiež v boji proti nenávisti“.

Poslanci ocenili prístup Hamrana

Predstavitelia mimovládnych organizácií na stretnutí s europoslancami ocenili „profesionálny prístup“ polície pri vyšetrovaní streľby na Zámockej ulici v Bratislave, ako aj návštevu policajného prezidenta Štefana Hamrana na mieste činu. „Tento postoj bol vyhodnotený ako pozitívny krok v polícii proti všeobecnej atmosfére, ktorá bola inak označená za homofóbnu a založenú na stereotypoch a predsudkoch,“ vyhlásili europoslanci v správe.

Priaznivo sa vyjadrili aj rekvalifikácii streľby na teroristický útok, čo podľa nich znamená, že príslušné orgány berú vec vážne.

Vyjadrili však poľutovanie, že vláda nevyčlenila viac peňazí na ochranu menšín, predovšetkým osôb LGBTI+.

„Neboli vykonané žiadne kroky na uznanie partnerstiev osôb rovnakého pohlavia a už vôbec nie takýchto manželstiev,“ píše sa v správe. „Naopak, v platnosti ostáva reštriktívna legislatíva týkajúca sa medicínskej tranzície transrodových osôb,“ vyčítajú Slovensku europoslanci.

Všimli si, že po útoku sa v slovenskej verejnosti objavili prejavy podpory a otvorenosti voči homosexuálom. „Ale homofóbia je v spoločnosti naďalej silne zakorenená, predovšetkým voči transrodovým osobám,“ uvádzajú europoslanci a všímajú si, že na Slovensku podľa prieskumov poklesla podpora zavedenia registrovaných partnerstiev homosexuálov.

Osobitne sa poslanci vyjadrili k internému obežníku trnavského arcibiskupa Jána Oroscha, ktorý odhováral kňazov od používania prívlastku „nevinný“ v prípade obetí útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Podľa záverov diskusie poslancov s aktivistami mal arcibiskup na mysli údajné užívanie drog v bare.

O potrebe LGBTIQ+ výučby v školách. Delegácia si progres neskôr preverí

S ministerkou kultúry Natáliou Milanovou hovorili o „nedostatočnom legislatívnom pokroku“ v boji proti nenávisti a intolerancii voči komunite LGBTIQ+, keďže slovenská vláda v tomto smere údajne čelí odporu v parlamente. Diskutovali o potrebe dosadzovať viac postáv LGBTIQ+ do televíznych relácií, predovšetkým vo verejnoprávnej televízii, a to vrátane filmov či seriálov.

Ministrovi školstva Jánovi Horeckému hovorili o potrebe presadzovať „vzdelávanie založené na hodnotách“ a toleranciu, najmä v sexuálnej a rodovej oblasti.

Vedúca delegácie Sophia in’t Veldová avizovala, že europoslanci s novou slovenskou vládou po predčasných voľbách preberú pokrok, ktorý medzitým Slovensko v tomto smere vykonalo.

Štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner europoslancov informovala, že vláda sa chystá posilniť v oblasti trestného práva ochranu novinárov a osôb LGBTIQ+. Poslanci pritom dôrazne odporučili vyzdvihnúť problematiku LGBTIQ+ ako jednu z politických priorít vlády. Vládu kritizovali za nečinnosť v presadzovaní takejto legislatívy, čo je podľa nich „extrémne nebezpečné vzhľadom na atmosféru v spoločnosti“.

Toxická verejná diskusia s podporou politikov a cirkvi

Sophia in’t Veldová počas misie na Slovensku pripomenula uznesenie Európskeho parlamentu z roku 2021, podľa ktorého „musí byť celá EÚ zónou slobody LGBTIQ+ a nie je v nej miesto na nenávisť, rasizmus a dezinformácie“. Vyzvala slovenskú vládu, aby na boj proti extrémizmu a nenávistným prejavom online či offline vyčlenila nevyhnutné finančné prostriedky.

Europoslanci totiž podľa správy zistili, že na Slovensku je „toxická verejná diskusia, s útočnou, agresívnou a homofóbnou rétorikou voči komunite LGBTIQ+ a menšinám vo všeobecnosti, a to aj zo strany členov vlády, parlamentu a niektorých predstaviteľov katolíckej cirkvi“.

„Delegácia privítala jasné posolstvo policajného prezidenta, že takéto extrémistické správanie nebude v slovenskej spoločnosti tolerované,“ píše sa v správe, ktorá vyzýva vládu aj Národnú radu, aby vykonali potrebné kroky na boj proti nenávistným prejavom a dezinformáciám, ktoré by sa mohli vyskytnúť v nadchádzajúcej predvolebnej kampani.

Poslanci vyzvali aj na zlepšenie právneho postavenia párov rovnakého pohlavia a ich detí, ako aj zavedenie „adekvátnych zdravotníckych procedúr pre transrodové osoby“.

„Delegácia uznáva, že dočasná vláda má obmedzené právomoci, ale povzbudzujúco vníma odhodlanie premiéra účinne používať nástroje, ktoré sú k dispozícii,“ dodáva správa.

(red)

Zdroj: standard.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie