Slovák do reštaurácie a podnikania vrazil všetky financie. Kvôli nečinnosti štátu hrozí, že mu zoberú auto a byt

15.02.2021 Zdroj: infovojna.sk Slovensko

Majiteľ reštaurácie si je vedomý, že príbehov ako ten jeho, sú v našej krajine stovky. Je jedným z množstva, ktorý sa ocitol bez príjmu a musí platiť bežné záležitosti ako sú splátky za telefón, úver či leasing.

Prosby a alarmujúce argumenty podporené údajmi od podnikateľov a združení v gastronómii neboli vyslyšané. Podnikatelia nevidia svetlo na konci tunela. Od začiatku pandémie považujú kroky a opatrenia zo strany vlády za zúfalo nedostatočné.

Radi by sme upozornili verejnosť, že situácia v gastre je ozaj kritická a pokiaľ sa niečo nezmení, môže sa stať, že si po kríze už do svojej obľúbenej reštaurácie nesadnete a budeme tu mať množstvo skrachovaných podnikov a prepustených zamestnancov. To bude v konečnom dôsledku nákladné aj pre štát, ktorému tým klesnú príjmy a stúpnu výdavky,“ popisuje situáciu Viliam Pavlovský, zakladateľ iniciatívy 10 pre gastro.

Svoje o tom vie aj Viktor Kláriš, ktorý stojí za reštauráciou Spirit v Nových Zámkoch.

„Som otcom troch dcér, do reštaurácie a podnikania som vrazil všetky financie – riziko podnikania, ale teraz reálne hrozí, že mi zoberú auto a byt, ktorý som splácal už desať rokov. Nebyť tolerancie matiek mojich dcér, pravdepodobne by som skončil vo väzení za neplatenie výživného.“ 

Aj to však môže byť podľa Viktorových slov len otázkou času, nakoľko každý má svoj pohár trpezlivosti. „Aby toho nebolo málo, minulý týždeň som pochoval otca a verte či nie, človek v takýchto situáciách už nemá veľa toho, čo by mohol stratiť.“

Zdôrazňuje pritom, že od štátu nežiada veľa, chce len finančnú pomoc, na ktorú má nárok. Majiteľ reštaurácie si je vedomý, že príbehov ako ten jeho, sú v našej krajine stovky. Je jedným z množstva, ktorý sa ocitol bez príjmu a musí platiť bežné záležitosti ako sú splátky za telefón, úver či leasing.

„Tu si treba reálne uvedomiť, že nám hrozí bankrot, nie o mesiac, o týždeň, ale už v týchto dňoch. Situácia je viac ako alarmujúca. To naozaj mám ísť stanovať pred Úrad vlády? Či nebodaj sa tam zapáliť aby sa veci konečne pohli? Cítim neskutočný hnev, sklamanie a zúfalstvo. Štát sa pohráva s trpezlivosťou ľudí,“ dodáva.

Problémy má aj prevádzkovateľ malej kaviarne v Krupine, Peter Ruman, ktorý už pristúpil aj k prepúšťaniu zamestnancov. Tvrdí, že to spôsobila skutočnosť, že nevedel, do akej situácie sa kvôli pandémii dostane. 

„Bolo lepšie ich prepustiť a dohodnúť sa s nimi na opätovnom zamestnaní po konci pandémie. Žiadal som štát aj o finančnú pomoc , no bohužiaľ ide to veľmi pomaly a mám už teraz v omeškaní faktúry, ktoré potrebujem platiť každý mesiac,“ konštatuje.

Pomoc pritom ešte v decembri žiadal aj od rezortu dopravy, podľa jeho slov mu však stále nič nepíplo na účet. Ruman priznáva, že za mesiace október, november prišli peniaze ako-tak rýchlo, situácia sa však zmenila.

„Teraz sa to všetko úplne omeškalo o mesiac a to isté je aj pri nájomnom, prišlo rozhodnutie, že máme schválenú pomoc, no peniaze ešte neprišli na účet. V skratke si teda nažívame doma a bez peňazí a s nádejou, že sa konečne situácia zlepší po všetkých stránkach,“ hovorí.

Pomoci sa dožaduje aj remeselný pivovar U Ábela, ktorý sídli v bratislavskej Rači. Jeho majiteľ Marek Gehry musel prevádzku zatvoriť v strede októbra. Pivovaru príliš nepomohlo ani obsluhovanie na terase. Následne prišli Vianoce, kedy sa trochu rozbehol predaj piva vo fľašiach. Avšak potom musel pivovar značne obmedziť otváracie hodiny a tržby mu padli ešte viac. Momentálne fungujú na okienkovom predaji. Podľa majiteľa to robia len preto, aby na nich ich zákazníci nezabudli.

Pomoci od štátu sa nevie dočkať ani Martina Treščanská, ktorá vlastní Cafe Urban v Bratislave.

„Neviem sa pohnúť z miesta, v súkromí som už prišla o všetko a to, čo ma živilo ako-tak, už tiež pomaly nie je. Nechcem prísť o svoj biznis. Neviem ani, kde sa s niekým dá poradiť, už nemáme nič na rozdávanie. V zahraničí sa podnikateľov nikto nepýtal na ich nedoplatky a ani od nich nechcel žiadne tlačivá, rovno dostali podporu. Ja už naozaj nevládzem,“ uzatvára Treščanská.

Zdroj: infovojna.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie