Šialenec Heger stratil kompletne kontakt s realitou. Do odbornej pracovnej skupiny riešiacej obnovu dôvery v právny štát vymenoval Lipšica s Hrubalom, ktorí su spomenutí vo vznesení obvinenia voči Čurillovi a spol.

18.09.2021 Zdroj: infovojna.sk Slovensko

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) prezradil prvé mená, ktoré budú jej súčasťou odbornej pracovnej skupiny.

Reakciou na „mimoriadne znepokojujúci" vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní je vznik odbornej pracovnej skupiny. Riešiť má obnovu dôvery v právny štát. Od pondelka bude nepretržite zasadať. Pre vládu a parlament pripraví návrhy zmien pre zlepšenie fungovania bezpečnostných zložiek.

Premiér Eduard Heger exkluzívne pre TV Markíza prezradil prvé mená, ktoré budú jej súčasťou.

„Mená, ktorá už môžem zverejniť, Ján Hrubala za Špecializovaný trestný súd, za Úrad špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic, za Generálnu prokuratúru Barbora Hubertová a za Radu prokurátorov Stanislav Jakubčík," vymenoval Heger.

Vo všeobecnosti budú v skupine zástupcovia súdov, prokuratúry, ministerstiev a ďalších inštitúcií podľa štatútu bezpečnostnej rady. Na celý proces bude dozerať práve predseda vlády. Situáciu však komplikuje postoj koaličnej Sme rodina, ktorá má k vzniku tejto skupiny odmietavý postoj.

Kollár odmieta podporovať praktiky čurillovskej mafie pod ľúbivým heslom, ako aj zriadenie falošnej pracovnej skupinu na „boj proti mafii a hydre“ avizovanej Hegerom

Hnutie Sme rodina sa nebude zúčastňovať na pracovnej skupine, ktorá má riešiť obnovu dôvery v právny štát. Vyhlásil to na piatkovej tlačovej konferencii líder hnutia a predseda parlamentu Boris Kollár.

„Máme tu ďalšie obvinenia v policajných kauzách a už nie je normálne, čo sa tu deje. Nebudem podporovať, aby sa tu z jednej mafie vytvorila druhá a nie som ochotný sa na tomto zúčastňovať," zdôraznil predseda parlamentu.

Nové vážne obvinenia v kauzách v polícii podľa neho prekračujú všetky hranice. Odvolával sa na uznesenia i odposluchy. Nechce tiež, aby „jednu mafiu vystriedala druhá“. Dodal, že treba bojovať proti tzv. Ficovej mafii, ktorá si podľa neho sprivatizovala spravodlivosť.

"Nebudeme sa zúčastňovať na tejto skupine, nebudeme tam dávať žiadne návrhy. Za takéto niečo nebudeme hlasovať," vyhlásil Kollár.

Nové vážne obvinenia v kauzách v polícii podľa neho prekračujú všetky hranice. Odvolával sa na uznesenia i odposluchy. Nechce tiež, aby "jednu mafiu vystriedala druhá".

Šéf Sme rodina zdôraznil, že bude podporovať právo a spravodlivosť. Dodal, že treba bojovať proti tzv. Ficovej mafii, ktorá si podľa neho sprivatizovala spravodlivosť.

"Nebudem podporovať, aby na druhej strane vznikla nová mafia, môžem ju pokojne nazvať 'čurillovská', a tá bude robiť to isté, len pod nejakým krásnym heslom a transparentom, ale bude zneužívať zákon," pripomenul.

"Ale nebudem účelovo meniť zákony len preto, že sa nám nepáči jedno rozhodnutie," vyhlásil.

Lipšic poslal Borisovi Kollárovi odkaz za jeho slová o čurillovskej mafii

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vyzval predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina), aby sa ospravedlnil obvinenému vyšetrovateľovi Jánovi Čurillovi a jeho rodine za výroky o „čurillovskej mafii“. 

 Lipšic na svojom profile na sociálnej sieti zdôraznil, že obvinený vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Čurilla viedol úspešné vyšetrovanie proti zločineckým skupinám piťovcov a takáčovcov.

„Vyšetrovateľ NAKA podplukovník Ján Čurilla viedol úspešné vyšetrovanie proti zločineckým skupinám Piťovcov a Takáčovcov. Vyšetroval viaceré ťažké prípady brutálnych vrážd – medzi inými prípad mladej ženy, ktorá bola týždeň pred svadbou (a v druhom stave) brutálne znásilnená a zavraždená pred viac ako 20 rokmi pri Trenčíne. Len vďaka jeho presvedčeniu a “tvrdohlavosti” sa podarilo desať rokov po skutku tento ohavný zločin objasniť,“ pokračoval Lipšic s tým, že Ján Čurilla celý svoj profesný život proti mafii bojoval.

„Vďaka Jánovi Čurillovi sú ulice našich miest bezpečnejšie. Verejne vyzývam predsedu Národnej rady Borisa Kollára, aby sa ospravedlnil Jánovi Čurillovi a jeho rodine za výroky o “čurillovskej mafii”. Vyšetrovateľ Ján Čurilla totiž celý svoj profesný život proti mafii bojoval!“ dodal na záver svojho príspevku Lipšic.

Vyšetrovateľ inšpekcie začiatkom týždňa vydal uznesenie o začatí trestného stíhania a vzniesol obvinenia voči dvom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva.

Inšpekcia ministerstva vnútra obvinila aj ďalších dvoch zadržaných vyšetrovateľov NAKA Milana Sabotu a Štefana Mašína zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Obvinili tiež dočasného šéfa policajnej inšpekcie Petra Scholtza, a to zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. Všetkých piatich vzal Okresný súd Bratislava III do väzby.

Zdroj: infovojna.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie