November 89 nebola žiadna revolúcia, nežná či sametová! Treba odmietnuť legendu!

06.08.2021 Zdroj: Zem&Vek Slovensko

Verejne a nahlas. Kvôli nej zomreli desaťtisíce ľudí, v Čechách i na Slovensku. Miliónom boli zničené ľudské osudy, od straty práce, až po stratu bytu, domu, priateľov či rozpad rodiny. Vraždy, samovraždy, exekútori, bezdomovci a žobráci v množstve krajských miest! Nečítame Smreka, Haška či Puškina, čítame a recitujeme reklamné prázdnoty, faktúry, zmluvy. Zmluvy s diablom konzumu a márností. Naša mládež už nechce meniť svet, chce len splatiť hypotéku a to za akúkoľvek cenu. Česť, morálka; čo za to?

Treba odmietnuť legendu, lebo je falošná. Kúpená a platená. A pomenovať veci pravdivo. Viac ako 30 rokov sa tu ohlupuje a klame. Prekrúcajú sa dejiny a masovo vymývajú mozgy. November 89 nebola žiadna revolúcia, nežná či sametová! Bol to len obyčajný politický prevrat, zorganizovaný zo Západu. Pár flákačov a príživníkov, na čele s Havlom, priniesli do pokojného a mierumilovného života ľudí práce, skazu. Dôkaz je v realite, v našom každodennom živote aký máme, ako žijeme. Aký nám táto darebácka kontrarevolučná zmena priniesla. Túto pestovanú a nedotknuteľnú legendu treba verejne pomenovať a odmietnuť! Lož a klamstvo nemôžu tvoriť piliere rozvoja spoločnosti. Rozvrat a úpadok spoločnosti treba zastaviť. Ak to nedokážeme, skončíme ako Židia na rampe koncentračného tábora. Aj im pri vchode visel nápis: Práca oslobodzuje.

V tej istej hodnotovej úrovni nám zavesili nápis: Sloboda a demokracia. Pre koho? Pre privatizáciu nášho národného majetku, pre jeho deštrukciu a odovzdanie Západu? Pre rozvrat poľnohospodárstva? Pre zlikvidovanie našej potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti? Pre odovzdanie zdravotníctva a školstva zárobkovo činným nadnárodným spolkom, maskovaným názvami svätých? Len si vybavte, koľko lekární a nemocníc (ale aj škôl) má v názve dajakého svätého! Ešteže tu Vatikán na množstve nešetril. Dávajú nám božskú starostlivosť? Za lieky a ošetrenie stačí, Pán Boh, zaplať? Za socializmu takáto pretvárka a faloš neboli. Za recept jedna koruna. A svätí boli v kostoloch, alebo na pietnych miestach, teda tam, kam patria. A rešpektovala sa medicína ako veda založená na dôkazoch, dnes? Na peniazoch. Na neuveriteľnej korupcii a podvodoch. Očkovanie je len celaskon. Hippokrates sa už v hrobe neobracia. Nie je tam. Sedí so Stvoriteľom, Marxom a Einsteinom, pod Planckovým múrom a mlčia. A hádajme, kto z nich prehovorí ako prvý?

Všetci to vedia, čo s tým. Vysedávať doma, v súkromí a medzi priateľmi, pokiaľ nie sú agentmi SIS, kritizovať pomery a nadávať na zlú dobu? Zlá doba neexistuje, za zlou dobou sú vždy spoločenské pomery; náš návrat, naša spiatočka do kapitalizmu. A ten celosvetovo zdochýna a kope. Ešte keby sa vydaril kopanec do Ruska, bola by to paráda, však. A za toto sa usilovne modlia kresťania (?) v Poľsku, na Ukrajine, či v Pobaltí. U nás pár šialencov, v po-kluse. Všetci to vedia, bol by to kopanec posledný. A pod jadrovo nasvieteným Planckovým múrom by sme sedeli už všetci, len z inej strany než Stvoriteľ. Logika veci napovedá, že začať treba tam, kde sa to a kým pokazilo. Ulica, dav, generálny štrajk. V móde sú veľkokapacitné očkovacie centrá. Čo tak využiť túto skvelú myšlienku? Premeniť ich na veľkokapacitné miesta spovedné. Každý žijúci VPN-kár a KDH-ák, pokiaľ sa cestou tam nepremočí, ale aj ďalšie politické a voličské mutácie, by sa mali hromadne a na kolenách vyspovedať. Zo svojej hlúposti, arogancie, naivity, zločinov či podrazov. Toľko Otčenášov a Zdravasov do konca svojho života nedomodlia, ale aspoň jeden, jediný. Za tisícky a milióny obetí po-novembra. Za zničené dielo našich otcov a materí, za ich obetavú a neraz ťažkú prácu na poliach a vo fabrikách. Pre našu lepšiu a pokojnú, mierovú budúcnosť. Nás, i celého sveta.

Socializmu a komunistom, ako vedúcej sile spoločnosti, možno určite veľa vecí vyčítať a kritizovať. Ale nie všetko a bez znalosti súvislostí. Právo súdiť nemôže byť oddelené od poznania, ale ani od morálky toho, a tých, čo súdia. Len samotný idol prevratu, Havel, aký život viedol? Bol stelesnením diabla, nie v jednom, ale v dvoch rúchach baránka; keď bombardovanie Juhoslávie označil za humanitárne. Existuje väčšia sprostosť a cynizmus? Každé ľudské dielo vzniká za určitých podmienok, ktoré ho determinujú. Povojnová obnova republiky a jej revolučná premena, s nedostatkom vzdelaných a rozhľadených ľudí, aj so snahou urýchliť, priam preskočiť vývoj, zaostalosť a biedu; nemohla byť bez chýb a omylov. A socializmus, zaokrúhlene povedané, sa každé desaťročie humanizoval a demokratizoval. Ak by bol naozaj totalitárskym režimom, na čom je postavená legenda, bolo by to opačne, nie? A disidenti? Bola to hlúposť, stačilo ich len predstaviť verejnosti a viesť s nimi dialóg. A skončili by tam, odkiaľ vyliezli, v krčmách rôznej cenovej skupiny. Tam bolo ich hlavné, pivné hrdinské publikum. Detto náboženská sloboda. Bola to veľká chyba a možno i mínerský zámer niekoho už od 1948? Dve muchy jednou ranou? V marxizme nikde nie je téza, ani hodnotovo, že podmienkou budovania socializmu je štátny ateizmus. Veriaci a neveriaci boli a vždy budú a treba to rešpektovať. Je to ich slobodná voľba. K tomu si môžu pustiť Elán, Jožovu pesničku, aby vedeli, že až príde čas, sa zídu. A tých prekvapení!; na oboch stranách.

Oddeliť tento vývoj nemožno ani od vonkajších pomerov. Už v roku 1949 vzniklo NATO a reálne sa rátalo s novou vojnou proti ZSSR a ostatným ľudovodemokratickým krajinám. Aj s atómovými údermi! Veľká časť zdrojov sa vynakladala na zabezpečenie obranyschopnosti štátu, nylonky a rukavičky, žiaľ, museli počkať. A v USA stačilo len tlačiť zelené papieriky, rozdávať, kupovať, hroziť, korumpovať; všetko od výmyslu sveta. Statoční odolali, tí druhí prebehli. A budú prebiehať stále. Len sa pozrite na, či do posledných 30 rokov. Aj to, aký morálny odpad sa natlačil, keď to bolo výhodné, vtedy do komunistickej strany. Rodina Kiskovcov len ako výstraha aj ilustrácia. Legenda sa rozbehla „brutálním zásahem na Národní třídě“. Nech sa pozrú čo je to brutálny zásah, napr. do Španielska; koľko zastrelených a zmrzačených? Alebo do Francúzska, do USA, do Izraela, a nakoniec aj u nás, na Slovensku. Už sme mali vodné delá, ťažkodencov s mlátením pred prezidentským palácom a najnovšie aj slzný plyn pred parlamentom, teda tam, kde vládne ľud. Aj to je dôkaz, že legenda bola účelová a zločinecká. Škoda len, že dav na Letnej nezažil leteckú šou. Po prelete dvoch troch stíhačiek by stačili kropiace vozy mesta Prahy, aby spláchli polotekutú hmotu, ktorá sa v tej rýchlosti nepomestila do gatí statočných revolucionárov. A bol by pokoj, vtedy ešte s nefarebným, ale darebným prevratom.

Jednotlivec sám osebe toto dianie ani nezastaví, ani nezvráti. Len organizovaná sila. Je najvyšší, priam kritický čas odhaliť pred zrakom verejnosti, ktoré politické strany a hnutia, novinári, umelci a verejne známe autority sú naozaj vlastenecké, národné a kresťanské. A ktoré to len predstierajú, klamú a manipulujú. Slová treba doložiť činmi, aj keď na začiatku tým činom bude slovo. Ako v Biblii. Slovo pravdy. Takže, aký máte postoj k novembrovej legende? Ty, ja? Hra s legendou, pokiaľ si to neuvedomia osobnosti a masy, nikam nevedie. Len hlbšie a hlbšie do bludiska. Potrebujeme Ariadninu niť. Tou budú všetky strany a hnutia, ktoré sa dokážu, ako v časoch SNP, zjednotiť na národných záujmoch. Zastaviť ohlupovanie, drancovanie a vykorisťovanie Slovenska, vrátiť mu jeho suverenitu, slobodu a nezávislosť. To bude prvý krok k obnove a renesancii socializmu, aby sa jemu vlastné, imanentné všeľudské hodnoty, mohli znova naplňovať. Nepôjde o návrat pred rok 89, ale o návrat k rozumu, morálke, súdnosti a zodpovednosti. Existuje iná cesta?

Hlupákom stačí kapitalizmus. Múdri a čestní ľudia chcú viac.

AUTOR: PhDr. Michal Dieneš, CSc.

Zdroj: Zem&Vek



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie