Lekár a exposlanec Zelník: Som presvedčený, že nárast prípadov je zapríčinený plošným testovaním

05.01.2021 Zdroj: dennikslovensko.sk Slovensko

Prezident Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ) a exposlanec Štefan Zelník je presvedčený, že séria plošných testovaní obyvateľstva stojí za súčasným rastom nakazených koronavírusom. Opiera sa pritom najmä o nespoľahlivosť antigénových testov, ktorá sa ukázala nielen na ňom samom, ale aj na jeho blízkych.

Celoplošné antigénové testovanie je podľa premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) atómovou zbraňou proti šíreniu ochorenia Covid-19. Za týmto názorom si stál až natoľko, že pre nenakúpené testovacie súpravy veľmi ostro a na pravidelnej báze útočil na svojho koaličného kolegu a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

V politickom prostredí sa však ozývajú aj presne opačné hlasy a to tie, že celoplošné testovanie k nárastu krivky nakazených skôr prispelo. Nositelia tohto argumentu sa pritom v najväčšej miere opierajú o veľmi nízku a vedecky preukázanú efektivitu testov.

Výnimkou nie je ani lekár a exposlanec za Slovenskú národnú stranu (SNS) Štefan Zelník, ktorý krátko po voľbách na protest proti praktikám Andreja Danka definitívne opustil jej rady. „Nestojí mi ani za to, aby som mu zdvihol telefón,“ povedal vtedy o šéfovi národniarov. Zelník svojho času pôsobil aj ako predseda parlamentného zdravotníckeho výboru a teraz figuruje na poste prezidenta Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ).

Až príliš mnoho chýb

Zelník pritom vychádza z vlastných skúseností s ochorením Covid-19 a veľmi zlej diagnostiky. Po tom, ako sa dozvedel o kontakte s pozitívnou osobou, no stále nepociťoval príznaky, mu totiž vyšiel negatívny výsledok antigénového testu. „Priznám sa, taký výsledok som aj očakával, keďže som nemal žiadne príznaky ochorenia. Pracujem v zdravotníctve a prichádzam do kontaktu s množstvom ľudí, preto som si dal urobiť aj PCR test. Ten už vyšiel, žiaľ, pozitívny,“ uviedol.

Na základe toho sa potom dali otestovať aj jeho dvaja bezpríznakoví príbuzní, ktorí boli tiež v kontakte s danou osobou. Jeden z nich mal následne negatívny antigénový test, avšak pozitívny PCR test. Druhý absolvoval iba PCR test, ktorého výsledok bol rovnako pozitívny.

„A teraz to dôležité. Ak by som sa bol spoľahol na antigénový test, ktorý bol negatívny, neboli by sa testovali ani moji príbuzní. Všetci sme zamestnaní a boli by sme chodili do práce, pretože sme nemali žiadne ťažkosti. Koľkých ľudí sme mohli nakaziť?,“ pýta sa rečnícky.

Apel na kompetentných

„Som presvedčený, že nárast infikovaných SARS-CoV-2 je zapríčinený celoplošnými testovaniami obyvateľstva. Vieme, že v začiatočných štádiách ochorenia sú títo ľudia už infekční, no nemajú ešte žiadne ťažkosti,“ píše s tým, že kľúčová je najmä nespoľahlivosť testov dokázaná štúdiami a takisto fakt, že ak človek po nich obdrží negatívny výsledok, stráca prirodzenú opatrnosť.

„Vyzývam kompetentných, prestaňte antigénové testy používať na plošné testovanie obyvateľstva, ktorí nemajú v tom čase žiadne príznaky ochorenia. Odporúčam, dajte AG testy do zdravotníckych zariadení. Prosím vás lekárov, ktorí ste v pandemickej komisii, vysvetlite to svojim kolegom,“ uzavrel Zelník.

Zdroj: dennikslovensko.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie