Homosexuálny emeritný biskup Róber Bezák rehabilitovaný pápežom Františkom, homosexuálna loby a rozklad Cirkvi pokračuje

17.09.2021 Zdroj: lanuovabq.it Slovensko

Návšteva pápeža Františka na Slovensku sa končí rehabilitáciou pred verejnou mienkou bývalého trnavského biskupa Roberta Bezáka, ktorého v roku 2012 zosadil Benedikt XVI, a ktorý ho tiež obvinil, že vytvoril aj sieť homosexuálnych kňazov. Rozpaky na biskupskej konferencii.

Z kanonického a cirkevného hľadiska nemožno hovoriť o skutočnej rehabilitácii, ale z hľadiska verejnej mienky a všeobecného vnímania je rehabilitácia taká plná, ako znepokojujúca. Reč je o slovenskom „gay“ biskupovi Robertovi Bezákovi, ktorého v roku 2012 zosadil pápež Benedikt XVI. A teraz ho de facto vrátil späť do sedla pápež František počas prebiehajúcej pastoračnej návštevy Slovenska. Až tak, že dnes ráno, ako apoštolská nunciatúra oznámila slovenskému biskupstvu, je medzi koncelebrantmi na záverečnej pápežovej omši v slovenskej krajine.

Fotografia stretnutia, ktoré sa uskutočnilo v pondelok na nunciatúre medzi pápežom, Bezákom a jeho rodinnými príslušníkmi, má nepochybne na Slovensku oveľa väčší vplyv ako všetky oficiálne stretnutia týchto dní, na ktorých sa okrem iného objavila prítomnosť dobre založení veriaci. pod očakávaniami.

Príbeh monsignora Bezáka je v skutočnosti kontroverzný a pápežova iniciatíva opäť otvára ranu, ktorá sa bolestivo hojila po tom, čo pred desiatimi rokmi hlboko rozdelila slovenskú cirkev. Bezák bol vymenovaný za trnavského biskupa v roku 2009, vo veku 49 rokov, najmladším biskupom svojej krajiny, ktorý sa prezentoval ako otvorený pastor pozorný k sociálnym problémom, odhodlaný vládnuť transparentne. Bol protikladom jeho predchodcu Jána Sokola, ktorý odišiel do dôchodku kvôli vekovým hraniciam, ale s tieňom tvrdých obvinení za údajné nejednoznačné vzťahy s tajnými službami minulého komunistického režimu a za nejasné riadenie financií diecézy. Posledné uvedené obvinenie bolo umocnené výpoveďami Svätej stolice samotným monsignorom Bezákom. Ale čoskoro sa tiene zmocnia aj na hlave mladého trnavského biskupa, ktorý bol v júni 2012 pozvaný, aby odstúpil, a keď odmietol, bol okamžite prepustený z pastoračného úradu.

Čo sa stalo? Bezák vždy tvrdil, že nikdy nedostal oficiálnu motiváciu k tomuto ustanoveniu, aj keď boli výslovne vznesené určité námietky voči jeho doktrinálnym postojom vo veci sexuálnej morálky. Z tohto dôvodu časť slovenskej cirkvi dôrazne reagovala na ustanovenie Svätej stolice. Hovorilo sa o ňom aj o diskutabilnom hospodárení s majetkom diecézy, ale v skutočnosti je hlavným dôvodom rozhodnutia Vatikánu hľadanie homosexuality praktizovanej Bezákom, dokumentovanej aj v knihe poľského kňaza Dariusza Okoho. Venovanej homoeréze a činnosti homosexuálnej lobby v Cirkvi.

Rozšírilo sa presvedčenie, že Bezák navštevoval telocvične a sauny s jasným trendom, ale nielen, ako biskup bol tiež zodpovedný za to, že prispel k vytvoreniu siete homosexuálnych kňazov. V priebehu rokov sa tento aspekt stále viac vyjasňoval, a to až natoľko, že sa na jeho obranu na Slovensku mobilizovali liberálne kruhy mimo Cirkvi.

Medzitým Bezák, ktorý v posledných rokoch učil náboženstvo na protestantskej strednej škole v Bratislave, už v roku 2014 dokázal doručiť jeden zo svojich listov pápežovi, ktorý ho v skutočnosti prijal vo Vatikáne v apríli 2015, a odtiaľ rodinný vzťah pokračoval, čo viedlo k vývoju týchto dní. Práve v očakávaní svojej návštevy Slovenska pozval pápež František 24. júna monsignora Bezáka do Vatikánu, kde bývalý trnavský biskup koncelebroval a večeral s pápežom.

Aj keď je dnes Konferencia biskupov Slovenska jednotná v negatívnom rozsudku voči monsignorovi Bezákovi, pápež František v skutočnosti uložil jeho verejnú rehabilitáciu, biskupi boli o jeho prítomnosti medzi koncelebrantmi informovaní iba pri záverečnej omši pastoračnej návštevy. V posledných dňoch bola prednesená aj hypotéza o opätovnom pridelení diecézy, bol to však samotný Bezák, ktorý to odmietol v televíznom rozhovore v utorok 14. septembra, aj keď povedal, že je ochotný prijať nejaké stretnutie v budúcnosť.

Situácia, ktorá teraz nastala pre slovenskú cirkev, je rozhodne trápna, najmä preto, že existujú správy o listinách a svedkoch, ktoré by potvrdzovali, že monsignor Bezák sa v posledných rokoch, mierne povedané, aj naďalej správa nevhodne. A je isté, že to obvyklé kruhy využijú na pokrok v agende homosexuálnej loby v Cirkvi, aj keď si vieme predstaviť, že to nebol skutočný zámer pápeža.

Zdroj: lanuovabq.it



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie