Hasiči zasahovali pre povodne do utorkového obeda už 79-krát

18.05.2021 Zdroj: tasr.sk Slovensko

Bratislava 18. mája (TASR) - Hasiči v súvislosti s povodňovou situáciou a intenzívnym dažďom zasahovali od utorkového rána do 12.00 h celkom 79-krát. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Hasiči v oblastiach zasiahnutých povodňami a intenzívnym dažďom odčerpávajú vodu zo zatopených priestorov, vykonávajú monitoring vodných tokov a protipovodňové opatrenia, čistia upchaté prietoky a vodné toky a odstraňujú popadané stromy z cestných komunikácii," uviedla.

Podľa jej slov je situácia naďalej najvážnejšia v Žilinskom kraji, kde bola pomoc hasičov potrebná už 27-krát. Zhoršovať sa začína aj na východnom Slovensku, kde boli hasiči v Prešovskom kraji privolaní doposiaľ k 14 udalostiam súvisiacim s nepriaznivým počasím, v Košickom kraji zasahovali 11-krát. V Banskej Bystrici boli hasiči vyslaní k 13 udalostiam, v Trenčianskom a Nitrianskom kraji zasahovali 7-krát. Na mnohých miestach zasahujú aj naďalej.

Stupne povodňovej aktivity:

Na stránkach Slovenského vodohospodárskeho podniku sa dočítame, že stupne povodňovej aktivity (podľa § 11 zákona č. 7/2010 Z. z. o ochrane pred povodňami) charakterizujú mieru nebezpečenstva povodne, ktorá je vyjadrená určenými vodnými stavmi alebo prietokmi vo vodných tokoch a na vodných stavbách pri povodňovej situácii.

I. stupeň povodňovej aktivity (I. SPA)
II. stupeň povodňovej aktivity (II. SPA)
III. stupeň povodňovej aktivity (III. SPA)

Prečo vznikajú bleskové povodne

Nesúvisí to s globálnym otepľovaním, ale jednoducho s poškodením a vysušovaním krajiny. Na zmenu by stačilo tak málo, aby nevznikali prílivové dažde a z nich bleskové povodne. Tu je recept pre Slovensko:

  • Ak potrebujeme nejakú časť územia vysušiť, tak by sme mali nechať dažďovú vodu na časti svojho územia.
  • Ak potrebujeme strechy nad hlavou, tak by sme mali dažďovú vodu zo svojej strechy nechať vo svojej záhrade a nie zrigolovať ju do najbližšieho kanála či potoka.
  • Ak budujeme cestu, parkovisko, chodník, mali by sme mať na pamäti, že pozbieranú dažďovú vodu nehodno rigolovať do potoka, ale ju na vhodných miestach zachytiť, aby sa mohla vrátiť do malého vodného cyklu.
  • Ak orieme pole, mali by sme mať na pamäti, že orať po spádnici je barbarstvo a nie kultúra hodná človeka v 21. storočí.
  • Ak potrebujeme protipovodňovú ochranu obce, mali by sme zabudnúť na tobogánovanie potokov v obciach a posielať povodňovú vlnu dolným susedom na hlavu, ale robiť všetko preto, aby čo najviac dažďovej vody ostalo v krajine nad našimi hlavami, teda v chotári obce.
  • Ak sme skončili ťažbu dreva, mali by sme za sebou upratať a zrekultivovať všetky približovacie linky, aby dažďová voda mi nepritiekla na hlavu.

Tieto rady ponúka Michal Kravčík vo svojom blogu

Obce majú možnosť zapojiť sa do projektu LIFE+ na OZDRAVENIE KLÍMY VO VYSUŠENÝCH OBLASTIACH SLOVENSKA POMOCOU HYDRO - KLIMATICKEJ OBNOVY

Zdroj: tasr.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie