Automobilové spoločnosti: Zastavte svoje obrovské programy zhromažďovania údajov

12.09.2023 Zdroj: mozilla.org Petície

V súčasnosti sú naše autá všetko, len nie súkromný priestor – sú plnohodnotnými nočnými morami na zbieranie údajov na kolesách.

Nový výskum Mozilly odhalil, že populárne globálne značky automobilov – ako Chevrolet, Nissan, Toyota, Kia, Audi, Jeep, Honda, Volkswagen a ďalšie – zhromažďujú vaše hlboko osobné údaje, ako sú vaše genetické informácie a sexuálna aktivita . Toto invazívne zbieranie informácií sa zhromažďuje prostredníctvom siete senzorov, mikrofónov, kamier a telefónov, aplikácií a pripojených služieb, ktoré používate vo svojom vozidle.

Petícia

Automobilky drzo zhromažďujú citlivé osobné informácie o ľuďoch od momentu, keď nastúpia do auta, často bez výslovného súhlasu. A preto sa teraz komunita Mozilly spája, aby prinútila automobilky rešpektovať naše právo na súkromie. Pridajte svoje meno a požiadajte automobilky, aby prestali zhromažďovať, zdieľať a predávať naše osobné údaje.

KLIKNI TU NA PODPÍSANIE PETÍCIE

https://foundation.mozilla.org/en/privacynotincluded/articles/car-companies-stop-your-huge-data-collection-programs-en/

Aké údaje o mne zhromažďuje moje auto a kam putujú?

Stále viac funkcií automobilov je poháňaných počítačovými systémami, ktoré sa tiež pripájajú na internet. Poradenská firma McKinsey predpovedá, že 95 % nových vozidiel predaných na celom svete bude do roku 2030 pripojených na internet. Kedykoľvek interagujete so svojím autom, vytvoríte si malý záznam toho, čo ste práve urobili. A zvyčajne všetky tieto informácie zhromažďuje a uchováva automobilka.

Ďalším spôsobom, ako vaše auto zhromažďuje údaje, sú pripojené služby, ktoré používate z palubnej dosky vášho auta, ako je satelitné rádio alebo plánovač trasy GPS. Potom sú tu zariadenia, ktoré k nemu pripojíte, ako napríklad telematické zariadenie: zásuvný modul, ktorý odosiela informácie o vašom správaní pri šoférovaní vašej poisťovni alebo vášmu telefónu. Automobilové spoločnosti môžu tiež získať údaje o vás z vášho telefónu, keď si stiahnete aplikáciu vašej značky.

Viac v článku: Vaše auto chce vedieť o vašom sexuálnom živote

Zdroj: mozilla.org



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie