Nezávislá štúdia "nenašla dôkazy" o účinnosti lockdownu na zastavenie šírenia Covidu

22.01.2021 Zdroj: zvedavec.org Koronavírus

Liberáli možno budú diskutovať s Fox News alebo dokonca s republikánskymi politiky. Čo sa ale stane, až jedna z ich prestížnych univerzít v Kalifornii príde s nezávislou štúdiou, ktorá potenciálne ukáže, že ich kolektívna reakcia na Covid mohla byť úplne bezcenná a vo výsledku mohla spôsobiť oveľa viac škody ako úžitku?

V tomto duchu môže byť zaujímavé poukázať na to, že nová nezávislá štúdia zo Stanfordu spochybňuje účinnosť lockdownu a nariadenia zdržiavať sa doma (čo nazývajú ako NPI čiže Nefarmaceutická intervencia) v boji proti Covidu-19. Hlavným autorom štúdie je docent na katedre medicíny v Stanforde.

"Štúdia nenašla dôkazy na podporu toho, že by intervencia NPI účinne zabránila šíreniu," uviedol Outkick, ktorý správu zverejnil.

Štúdia, ktorej spoluautormi boli Dr. Eran Bendavid, profesor John P.A. Ioannidis, Christopher Oh a Jay Bhattacharya, študovala efektivitu NPI v 10 rôznych krajinách, vrátane Anglicka, Francúzska, Nemecka a Talianska.

Potom, čo bolo všetko povedané, správa dospela k záveru: "Aby sme to zhrnuli, nepodarilo sa nám nájsť presvedčivé dôkazy, podporujúce úlohu pre prísnejšie intervencie NPI, ktoré by dostali Covid pod kontrolu na začiatku roka 2020."

Štúdia v skutočnosti nenašla "žiaden jasný a významný priaznivý účinok prísnejších NPI na rast prípadov v žiadnej krajine."

Výňatok zo štúdie:

V rámci tejto analýzy neexistujú dôkazy o tom, že by prísnejšie nefarmaceutické intervencie ("Lockdown") podstatne prispeli k zmene krivky nových prípadov v Anglicku, Francúzsku, Nemecku, Iránu, Taliansku, Holandsku, Španielsku alebo Spojených štátov na začiatku roka 2020. Keď porovnáme účinnosť NPI na rýchlosť rastu prípadov v krajinách, ktoré zaviedli prísnejšie opatrenia, s krajinami, ktoré zaviedli menej prísne opatrení, dôkazy nenaznačujú, že by prísnejšie intervencie NPI poskytovali ďalšiu významnú výhodu nad rámec menej prísnej intervencie NPI. Aj keď mierne poklesy denného nárastu (pod 30%) nemožno v niekoľkých krajinách vylúčiť, možnosť veľkého poklesu denného nárastu v dôsledku prísnejšiej intervencie NPI je nezlučiteľná s nazhromaždenými údajmi.

Štúdia dokonca skúmala potenciál nariadeného pobývanie doma v súvislosti s uľahčením šírenia vírusu:

Riadenie rozsahu účinku vo väčšine scenárov poukazuje na zvýšenie miery rastu prípadov, aj keď tieto odhady sú rozoznateľné od nuly iba v Španielsku (zodpovedajúce nepriaznivým účinkom lockdownu). Iba v Iráne odhady sústavne poukazujú na ďalšie znižovanie tempa rastu, hoci sú tieto účinky štatisticky nerozoznateľné od nuly. Aj keď je ťažké vyvodiť z týchto odhadov spoľahlivé závery, zodpovedá to nedávnej analýze, ktorá identifikovala zvýšenie prenosu a prípadov v čínskom Hunane počas obdobia nariadeného pobytu doma kvôli zvýšenej hustote a prenosu vnútri domácností. Inými slovami, je možné, že nariadenie "zdržiavať sa doma" môže uľahčovať prenos, ak sa zvýši kontakt medzi ľuďmi tam, kde je prenos efektívny, ako sú uzavreté priestory.

Správa pokračuje:

Nespochybňujeme úlohu všetkých zásahov v oblasti verejného zdravia, ani koordinovanej komunikácie o epidémii, ale nepodarilo sa nám nájsť žiadne ďalšie výhody nariadeného pobývania doma a uzatvorenia obchodov a firiem. Údaje nemôžu úplne vylúčiť možnosť niektorých výhod. Avšak aj keď tieto výhody existujú, nemusia vyrovnať početné škody takýchto agresívnych opatrení. Cielenejšie zásahy v oblasti verejného zdravia, ktoré účinnejšie znižujú prenos, môžu byť dôležité pre budúce riadenie epidémie, bez toho aby došlo ku škodám, spôsobeným veľmi prísnymi opatreniami.

Celú správu si môžete prečítať tu.
Peer-Reviewed Study “Did Not Find Evidence” Lockdowns Were Effective in Stopping COVID Spread vyšel 18.1.2021 na Global Research. Překlad v ceně 244 Kč Zvědavec.

Zdroj: zvedavec.org



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie