Najvyšší súd USA rozhodol, že kresťanskí majitelia firiem môžu odmietnuť poskytovať služby „LGBTQ+“ zákazníkom

01.07.2023 Zdroj: Reuters Zahraničie

Konzervatívna väčšina Najvyššieho súdu USA v piatok rozhodla, že ústavné právo na slobodu prejavu umožňuje niektorým podnikom odmietnuť poskytovať služby pri svadbách osôb rovnakého pohlavia, čo nesúhlasiaci liberálni sudcovia označili za "povolenie diskriminovať".

Sudcovia rozhodli v pomere 6:3 podľa ideologických názorov v prospech webovej dizajnérky z oblasti Denveru Lorie Smithovej, ktorá sa odvolávala na svoje kresťanské presvedčenie proti homosexuálnym manželstvám, keď napadla antidiskriminačný zákon štátu Colorado. Sudcovia zrušili rozhodnutie súdu nižšieho stupňa, ktorý zamietol Smithovej žiadosť o výnimku z coloradského zákona, ktorý zakazuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie a iných faktorov.

Smithovej firma s názvom 303 Creative predáva webové návrhy na zákazku, ale bola proti poskytovaniu svojich služieb pre svadby osôb rovnakého pohlavia.

Konzervatívny sudca Neil Gorsuch v rozhodnutí napísal, že coloradský zákon by Smithovú nútil vytvárať prejavy, ktorým neverí, čo je v rozpore s prvým dodatkom americkej ústavy.


Lorie Smith, majiteľka 303 Creative, spoločnosti zaoberajúcej sa tvorbou webových stránok v Colorade, hovorí s novinármi mimo budovy Najvyššieho súdu USA vo Washingtone, DC. Foto: AFP / Anna Moneymaker

"Ak by to bolo inak, čím lepší umelec, čím jemnejší spisovateľ, čím jedinečnejší talent, tým ľahšie by sa jeho hlas dal použiť na šírenie vládou preferovaných posolstiev. To by nerešpektovalo prvý dodatok; skôr by to znamenalo jeho zánik," napísal Gorsuch.

"Prvý dodatok predpokladá Spojené štáty ako bohaté a zložité miesto, kde si všetci ľudia môžu slobodne myslieť a hovoriť tak, ako si želajú, a nie tak, ako to požaduje vláda," dodal Gorsuch.

Traja liberálni sudcovia súdu vyjadrili nesúhlas. Sudkyňa Sonia Sotomayor napísala: "Súd dnes prvýkrát vo svojej histórii priznáva podniku otvorenému verejnosti ústavné právo odmietnuť obsluhovať príslušníkov chránenej triedy."

Sotomayorová dodala: "Vydaním tejto novej licencie na diskrimináciu v prípade, ktorý podal podnik, ktorý sa snaží odoprieť párom rovnakého pohlavia plné a rovnaké využívanie svojich služieb, je bezprostredným, symbolickým účinkom tohto rozhodnutia označenie gejov a lesieb za osoby druhej kategórie. Týmto spôsobom samotné rozhodnutie spôsobuje istý druh stigmatickej ujmy, ktorá sa pridáva k akejkoľvek ujme spôsobenej odmietnutím služieb."

Rozhodnutie súdu v posledný deň rozhodovania v jeho funkčnom období, ktoré sa začalo v októbri, prichádza v čase, keď republikánski zákonodarcovia v mnohých konzervatívne orientovaných štátoch presadzujú zákony zamerané na práva transrodových a iných LGBT osôb.

V tomto prípade sa proti sebe postavilo právo LGBT osôb na vyhľadávanie tovaru a služieb v podnikoch bez diskriminácie a právo na slobodu prejavu umelcov - ako sa sama nazvala - ktorých podniky poskytujú služby verejnosti, ako to tvrdí Smithová.

Prezident Joe Biden, demokrat, rozsudok kritizoval.

"V Amerike by žiadna osoba nemala byť diskriminovaná len preto, že je alebo koho miluje," uviedol Biden vo svojom vyhlásení a dodal, že sa obáva, že toto rozhodnutie by mohlo viesť k ďalšej diskriminácii.

"V širšom zmysle dnešné rozhodnutie oslabuje dlhodobé zákony, ktoré chránia všetkých Američanov pred diskrimináciou vo verejných zariadeniach - vrátane ľudí inej farby pleti, ľudí so zdravotným postihnutím, veriacich a žien," dodal Biden.

Sudcovia v posledných rokoch v dôležitých prípadoch podporovali práva LGBT, hoci súd sa odvtedy posunul doprava. Rozhodnutím z roku 2015 legalizoval homosexuálne manželstvá na celoštátnej úrovni. V rozhodnutí z roku 2020 sa konštatovalo, že federálny zákon zakazujúci diskrimináciu na pracovisku chráni homosexuálnych a transrodových zamestnancov.

Zdroj: Reuters



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie