Francúzsko povolí policajné špehovanie prostredníctvom telefónov

05.12.2023 Zdroj: bnn.network Zahraničie

Možno francúzi prídu o súkromie, keďže francúzski zákonodarcovia schvaľujú ustanovenie o špionáži

Francúzski zákonodarcovia v stredu neskoro večer odsúhlasili zákon o reforme súdnictva, ktorý obsahuje ustanovenie, ktoré polícii udeľuje právomoc špehovať podozrivých prostredníctvom diaľkovej aktivácie kamery, mikrofónu a GPS ich telefónov a iných zariadení. Zatiaľ čo priaznivci tvrdia, že opatrenie pomôže pri riešení zločinov, kritici z radov ľavičiarov aj ochrancov práv ho odsúdili ako autoritársky zásah do súkromia a označili ho za „chartu šmejdov“.

Obmedzenia a ochranné opatrenia zavedené uprostred kontroverzií

Podľa nového ustanovenia sa právomoci dohľadu rozširujú okrem mobilných telefónov aj na notebooky, autá a iné pripojené objekty. Geolokácia podozrivých by bola povolená v prípadoch, keď za zločiny hrozí trest odňatia slobody najmenej na päť rokov. Okrem toho by sa mohli na diaľku aktivovať zariadenia na nahrávanie zvuku a videa osôb podozrivých z terorizmu, ako aj z účasti na delikvencii a organizovanom zločine.

Zavedenie tohto ustanovenia vyvolalo obavy v skupine digitálnych práv La Quadrature du Net, ktorá tvrdí, že porušuje základné slobody, ako je právo na bezpečnosť, súkromie, súkromnú korešpondenciu a slobodu pohybu. Skupina označuje návrh za nebezpečný krok smerom k nadmerným bezpečnostným opatreniam.

Počas parlamentnej rozpravy pridali zákonodarcovia zhodne s táborom prezidenta Emmanuela Macrona pozmeňujúci návrh na obmedzenie používania špionáže na diaľku. Takéto sledovanie umožňuje len vtedy, ak je to odôvodnené povahou a závažnosťou trestného činu a na prísne primerané trvanie. Povolenie na sledovanie musí udeliť sudca a celkové trvanie sledovania nemôže presiahnuť šesť mesiacov. Okrem toho niektorí odborníci vrátane lekárov, novinárov, právnikov, sudcov a poslancov parlamentu sú vyňatí z tohto sledovania.

Dohľad zvýši bezpečnosť verejnosti

Minister spravodlivosti Eric Dupond-Moretti obhajoval kontroverzné ustanovenie a tvrdil, že by sa použilo len v „desiatkach prípadov ročne“. Tvrdí, že zákon zachráni životy a že vznesené obavy sú neopodstatnené. Dupond-Moretti tiež zdôraznil, že záruky a obmedzenia zavedené prostredníctvom dodatkov zabezpečujú, že Francúzsko neupadne do spoločnosti pripomínajúcej román Georgea Orwella „1984“, kde prevláda neustály dohľad.

Ustanovenie bolo schválené ako súčasť širšieho návrhu zákona o revízii justície, ktorý v súčasnosti prechádza parlamentom. Zatiaľ čo zástancovia tvrdia, že to posilní možnosti presadzovania práva a zvýši verejnú bezpečnosť, kritici sú naďalej znepokojení možným zneužívaním a narušením občianskych slobôd. Debata o rovnováhe medzi bezpečnosťou a súkromím sa vo Francúzsku naďalej rozvíja.

Zdroj: bnn.network



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie