Počty spermií klesajú už desaťročia — mobilné telefóny by mohli pomôcť vysvetliť prečo

05.12.2023 Zdroj: forbes.com 5G sieť

Podľa nového výskumu publikovaného v časopise Fertility and Sterility majú muži, ktorí často používajú svoje mobilné telefóny, nižší počet spermií ako muži, ktorí ho nepoužívajú. Táto štúdia ponúka nový pohľad na desaťročia trvajúce tajomstvo klesajúceho počtu spermií a rastúcej neplodnosti, ktoré zmiatlo odborníkov a vyvolalo globálnu krízu plodnosti.

KĽÚČOVÉ FAKTY

V rokoch 2005 až 2018 švajčiarski vedci na Ženevskej univerzite a vo Švajčiarskom inštitúte pre tropické a verejné zdravie naverbovali 2 886 mužov vo veku 18 až 22 rokov z vojenských branných centier a požiadali ich, aby sledovali používanie svojich mobilných telefónov, ako aj ďalšie informácie o ich životnom štýle a celkový zdravotný stav.

Vedci skontrolovali množstvo a kvalitu spermií účastníkov štúdie a analyzovali údaje, aby zistili, či používanie mobilného telefónu súvisí so zmenami v počte spermií, čo je dôležitá miera plodnosti.

Vedci zistili, že muži, ktorí používali svoje telefóny viac ako 20-krát denne, mali výrazne nižší počet spermií a koncentrácie spermií ako muži, ktorí používali telefón iba raz týždenne.

Celkovo výskumníci uviedli, že muži, ktorí používali svoje telefóny 20 alebo viackrát denne, mali o 21 % vyššie riziko, že budú mať celkovo nízky počet spermií, ktorý klesol pod referenčné hodnoty Svetovej zdravotníckej organizácie pre plodných mužov, v porovnaní s tými, ktorí svoje telefóny používali len zriedka.

Pravidelní používatelia telefónov mali tiež o 30 % vyššie riziko nízkych koncentrácií spermií pod referenčnou hodnotou WHO, uviedli vedci a dodali, že počet spermií bol vyšší u menej častých používateľov a klesal, keď telefonovanie stúpalo.

Výskum tiež naznačuje, že to, kde sa telefóny uchovávajú, keď sa nepoužívajú – ako sú vrecká na nohaviciach, nosiče na opasok alebo vrecká na bunde – neovplyvňujú koncentráciu spermií ani počet spermií, hoci Rita Rahban, jedna z vedkýň vedúcich test, povedala, že je ťažké vyvodiť „naozaj robustný záver o tomto konkrétnom bode“, keďže väčšina účastníkov nosila telefóny blízko tela.

 

NA ČO SI DAŤ POZOR

Štúdia má pozorovaciu povahu a vedci zdôraznili, že nemôže definitívne poukázať na používanie mobilného telefónu ako príčinu nižšieho počtu spermií, hoci sa vedci pokúsili zohľadniť ďalšie faktory, ktoré by to mohli urobiť, ako napríklad životný štýl. Na meranie vplyvu elektromagnetických vĺn a rôznych typov používania telefónu – ako sú hovory, prehliadanie internetu a odosielanie správ – vedci práve spustili novú skúšku, ktorá bude zaznamenávať údaje presnejšie pomocou aplikácie pre smartfóny. Aktívne vyhľadávajú účastníkov, aby sa zapojili.

PREKVAPIVÝ FAKT

Súvislosť medzi používaním telefónu a počtom spermií sa v priebehu štúdie stala menej výraznou, uviedli vedci. Toto klesajúce prepojenie sa udialo v etapách, ktoré zodpovedali prechodu z 2G na 3G siete a z 3G na 4G siete, povedal Martin Roosli, docent Švajčiarskeho tropického a verejného zdravotného inštitútu zapojený do výskumu. Energia zapojená do odosielania a prijímania telefónnych signálov, ktorá by mohla spôsobiť zahrievanie, sa považuje za jeden z možných dôvodov, prečo môžu telefóny ovplyvniť kvalitu spermií. Keďže modernejšie siete využívajú na prenos signálov menej energie, prechody na 3G a 4G „viedli k zníženiu vysielacieho výkonu telefónov“ a pravdepodobne znížili jeden z potenciálnych faktorov ovplyvňujúcich nižší počet spermií, vysvetlil Roosli. Vplyv vysielacieho výkonu telefónov sa pravdepodobne opäť zvýši, keď sa budú rozširovať novšie siete a s príchodom novej telekomunikačnej technológie, uviedli výskumníci a vyzvali na ďalší výskum, aby lepšie porozumeli dopadom, ktoré to môže mať na zdravie a plodnosť.

KĽÚČOVÉ POZADIE

Počet spermií klesá už desaťročia. Vedci, varovali, že na obzore sa črtá kríza plodnosti. Jedna štúdia odhaduje, že celkový počet spermií, ktoré ovplyvňujú šance na počatie, klesol medzi rokmi 1973 a 2018 až o 62 %. Rôzne črty moderného života sa považovali za potenciálne príčiny, z ktorých nemusí existovať ani jedna, vrátane znečistenia , alkoholu. a užívanie drog, zvyšujúce sa teploty v dôsledku globálneho otepľovania, stresu, zlej stravy, sedavého životného štýlu a vystavenia chemikáliám, ako sú pesticídy. Nie všetci vedci však súhlasia s tým, že počet spermií klesá. Dokonca aj vo vedeckom prostredí môže byť notoricky ťažké presne zmerať počet spermií a mnohé faktory, ktoré môžu ovplyvniť počet spermií, sa môžu v rôznych kultúrach značne líšiť – ako napríklad výber spodnej bielizne – a v štúdiách môže byť ťažké ich zohľadniť.

Zdroj: forbes.com



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie